Damask uvjeren da će Idlib biti vraćen Siriji

Sirijske Vladine snage već sedmicama bombardiraju provinciju Idlib (EPA)

Sirijski premijer Imad Khamis izjavio je da će provincija Idlib, koju kontroliše opozicija, uskoro biti vraćena pod suverenitet Sirije.

On je istovremeno obećao da će pobediti u svakom budućem ratu, prenosi Reuters.

“Idlib će uskoro biti vraćen naciji… Sirija je prevladala i pobediće u svakom budućem ratu”, kazao je Khamis u Damasku.

Ofanziva na Idlib, koji je poslednje veliko uporište pobunjenika, čini se sve izvesnijom, a sirijske Vladine snage već nedeljama bombarduju tu regiju.

Idlib je trenutni dom za tri miliona osoba, uključujući mnoge civile koji su već izbegli iz drugih područja koje su zauzele snage sirijskog predsednika Bashara al-Assada.

Iz Ujedinjenih nacija upozoravaju kako bi ofanziva na ovom području nagnala 2,5 miliona njih ka turskoj granici i napravila ogromnu humanitarnu krizu.

Neslaganje Turske, Rusije i Irana

Sirijski premijer je izjavu o vraćanju Idliba dao dan uoči susreta lidera Turske, Rusije i Irana, koji bi na samitu u Teheranu trebalo da govore o daljim koracima u Siriji.  

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan smatra da bi napad na sirijsku pokrajinu Idlib doveo do teškog masakra, ali se nada da će na sastanku sa liderima Rusije i Irana uspeti da spreči “ekstremizam sirijske Vlade u toj regiji”.

S druge strane, iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je u ponedeljak da “ekstremisti moraju biti počišćeni” iz Idliba, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio da sirijska Vlada ima sva prava da “izbriše ekstremiste” u toj pokrajini na severu Sirije, preneo je Reuters.

Rusija je odbacila upozorenje američkog predsednika Donalda Trumpa Siriji da ne pokreće ofanzivu na pobunjeničko uporište Idlib, uz objašnjenje da predsednik SAD-a nema potpuni uvid u situaciju u Idlibu.

Izvor: Agencije