Damask dostavio dopunske podatke o otrovu

I snage lojalne predsjedniku Basharu al-Asaddu i njegovi naoružani protivnici optuženi su za brojne zločine u 30-mjesečnom konfliktu (Reuters)

Sirijske vlasti predale su Organizaciji za zabranu kemijskog oružja sa sjedištem u Hagu dopunske materijale o zalihama otrova u toj zemlji i objektima za njihovu proizvodnju, saopćili su Ujedinjeni narodi i ta organizacija.

“Tehnički ured OPCW-a je dobio od Sirije dodatne materijale uz informaciju o programu za proizvodnju hemijskog oružja predanu 21. septembra”, rekao je službeni predstavnik generalnog sekretara UN-a Martin Nesirky, dodajući da OCPW analizira dobivene podatke i da će njen generalni direktor informirati zemlje članice o tome na 74. sastanku s izvršnim vijećem u utorak, prenosi Tanjug.

Prema odluci izvršnog vijeća OPCW-a o uništenju kemijskog oružja u Siriji i Rezoluciji 2.118 Vijeća sigurnosti UN-a, usvojenoj prošle sedmice, Damask je bio dužan u roku od sedam dana poslije 27. septembra pružiti dodatnu informaciju o svom hemijskom arsenalu, podsećaju agencije.

‘Ohrabrujući napredak’

Prve podatke Sirija je predala Organizaciji 19. septembra.

Tim inspektora OPCW-a stigao je u Siriju u utorak i poslije sastanka sa sirijskim vlastima u četvrtak izvijestio o “početnom ohrabrujućem napretku”.

Tim je izrazio nadu da će početi inspekcije na terenu i prvo onesposobljavanje opreme iduće sedmice.

Nesirky je, kako prenosi AFP, kazao novinarima da je tim pohvalio saradnju sa sirijskim vlastima.

Ranije su iznesene tvrdnje da je bilo nekoliko slučajeva upotrebe hemijskog oružja u provincijama Halep i Idlib, kao i kod Damaska 21. augusta.

I snage lojalne predsjedniku Basharu al-Asaddu i njegovi naoružani protivnici optuženi su za brojne zločine u 30-mjesečnom konfliktu, koji je počeo kao narodni ustanak, a pretvorio se u pravi rat, u kojem je poginulo oko 115.000 ljudi, podsjeća francuska agencija.

Izvor: Agencije