Dalila Jakupović: Sve je u glavi, meč se prelomi u trenutku

Teniska 'eksplozija' rezultata Dalile Jakupović, ima veze sa promjenom trenera i njenim mentalnim sazrijevanjem (Ustupljeno Al Jazeeri)

Sanski Most je ovih dana pun „gastarbajtera“, što je arhaična oznaka za naše ljude vani ili dijaspore, po novoj jezičkoj markaciji. Tako su u svoj rodni grad iz Švicarske došli supružnici Senad i Mubina Jakupović sa kćerkom Dalilom. Dalila je rođena u Jesenicama u Sloveniji 1991. godine, ali roditeljski geni obilježavaju je kao Sanjanku što njoj laska. Dalila je u svoj grad došla nakon sedam godina, jer joj sportske obaveze, profesionalna je WTA teniserka, nisu išle na ruku. Ona putuje cijelom svijetom kao sva sila svjetskih teniskih nomada od teniskih terena do hotela, aerodroma i sve tako ukrug. Uz nju je uvijek otac Senad, profesor fizičke kulture i viši nogometni trener, a posljednje dvije godine i lični trener kćerke, a počesto i majka Mubina.

Prelomni turniri u Notingemu i Birmingemu

Dalila Jakupović je trenutno 92. u svijetu  na WTA listi i 50. u dublu. To je sada  već značajan pomak i ona je svjetski poznata. Za nju je 2018. sjajna sportska priča. Vjerovatno je teniserka koja je u godini koja traje napravila  najveći skok na WTA ljestvici. Ove godine a sezona još traje, zaradila je 200.000 dolara, što je iznos koji je  zaradila svih prethodnih godina.

Otac Senad priča kako je kćerka od malih nogu, već sa četiri godine zavoljela tenis u Ankaranu kod Kopra u Sloveniji gdje su živjeli i gdje je načinila prve teniske korake, a karijeru zvanično počela prije 15 godina kada je kao 12-godišnjakinja birajući između dvije ljubavi, baleta i tenisa, izabrala tenis.

“Takav sam karakter, htjela sam da budem najbolja i sa 16 godina otišla sam na tenisku akademiju kod Nikole Pilića u Minhen. Moj dvogodišnji boravak na akademiji finansirali su roditelji, godišnje je to iznosilo 34.000 eura”, priča Dalila.

Tamo je, kako to jednostavno opisuje, kao i mnogi drugi, bila samo broj i novac. Učila je tehniku teniske igre, sa njom  su tada trenirali braća Đoković, Marko i Đorđe, dva mlađa brata poznatijeg Novaka, Latvijac Ernesto Gulbis, Anastasija Sevastova…

Senad dodaje kako je Dalila do 14. godine u svom uzrastu bila 20. igračica u Evropi, ali da je dvogodišnji boravak na Pilićevoj akademiji osim dobrih stvari, zbog neigranja teniskih mečeva ali i pubertetskih i mladalačkih godina kćerke, donio zastoj. Izgubila je borbenost i ubojitost.

Od malih turnira

“Sa Dalilinih 18,5 godina praktično krenuli smo na male turnire, one sa ukupnim nagradnim fondom od 10.000 američkih dolara, sada su oni 15.000 dolara. Prvi takav koji je Dalila igrala bio je u Sarajevu, tačnije u Hotonju, mislim da smo odigrali dva, potom u Mostaru. Tako je počelo. Ono čega smo se uvijek držali i tako je i danas, da ne upadamo u zamku tzv. sponzorskih ugovora, jer se radi o svojevrsnim kreditima koje sutra moraš vraćati. Ulagali smo isključivo svoj novac”, objašnjava otac Senad. 

Svjetski putnik sa reketom

Dalila je rođena 24. marta 1991. godine. Porodica od 2010. živi u švicarskom gradiću Alsteten  kod Sent Gallena.  Igrajući tenis koji joj je prva i posljednja ljubav slovenačka teniserka bosanskih korijena obišla je  sve kontinente-igrala  je u Indiji, Tajlandu, Kini, Japanu, Hong-Kongu, Kolumbiji, Turskoj, Meksiku, Nigeriji, Egiptu Americi, Australiji… Pobjeđivala je na većem broju manjih turnira, a osvojila je dva nasolova u parovima na WTA Touru. Jakupović igra za Sloveniju na FED Cupu i do sada je pobijedila u pet od šest mečeva. Na četiri velika Grand Slam turnira (Australian Open, French Open, Wimbledon, US Open) igra od 2016.

“Bilo je ponuda tzv. sportske mafije, tipa dođi samo kod mene u Rusiju pa ćemo se dogovoriti. Nudili su i procente, ali nisam nikada pristala na takvo što, pogotovo ne sa onima koji se bave klađenjem”, priča Dalila i dodaje da je ulazak u  taj „đavolji krug“ neminovni kraj karijere.

Ovdje se neminovno otvara tema drastičnih kazni u tenisu pa Senad i Dalila pominju najsvježiji slučaj sa posljednjeg Roland Garosa u Parizu kada je na šest godina suspendiran argentinski teniser Nikolas Kicker, 84. sa WTA liste koji je proglašen krivim za namještanje teniskih mečeva u sklopu teniskog antikorupcijskog programa.

U razgovoru se vraćamo na aktuelnu tenisku godinu u kojoj je Jakupović zahvaljujući izvrsnim rezultatima na turnirima u Notingemu gdje je došla do četvrtfinala i Birmingemu gdje je nakon pet pobjeda u sedam dana po prvi put ušla među prvih 100 teniserki na svijetu i zaustavljena u četvrtfinalu od 19. igračice svijeta Magdalene Rybarikove.  

Prethodno je u kvalifikacijama ovog turnira vrijednog 936.128 dolara, savladala Italijanku Paolini, Kanađanku Vickery, Amerikanku Pera, u prvom kolu 15. igračicu svijeta Belgijanku Mertens, te 18. teniserku na WTA listi Japanku Osaku. Dalila je od marta do juna zabilježila čak 23 pobjede i samo devet poraza. Tako se kao slovenska teniserka zajedno sa Polonom Hercog i Tamarom Zidanšek našla među „elitom 100“. Da je u strašnoj kondiciji (do)kazuje i podatak da je u Notingemu i Birmingemu u 10 dana odigrala 10 mečeva od čega dva u dublu.

Promjena trenera

Teniska „eksplozija“ rezultata Dalile Jakupović, kako god, ima veze sa promjenom trenera i njenim mentalnim sazrijevanjem. Od prošle godine otac Senad koji je do sada bio njen kondicioni trener preuzeo je i „ostatak“ trenerskih obaveza pa sada brine i o taktici tokom mečeva. Dalila je 2014. godine radila sa Tinom Pisnik, bivšom profesionalnom teniserkom, potom sa trenerima u Štutgartu sa kojima je u maju prošle godine prekinula suradnju. Od tada je vodi otac Senad i kao da je  ovaj potez doprinio da se ona konačno, osim izvrsne tehnike koju posjeduje, i mentalno vratila  na teniski teren i „grize“ za svaki poen.

“Dalila posjeduje odličnu tehniku koja se, naravno može još popravljati, a u mečevima je najbitnija taktika. Brza je i spremna, može izdržati i duge mečeve. Dugo sam uz nju, pokupio sam dosta znanja i iskustva drugih. Pomaže mi legenda hrvatskog tenisa Goran Prpić, on radi sa Ajlom Tomljanović i on mi je najbolji prijatelj u tenisu, stalno smo na vezi, a često i na turnirima. Tu su i srbijanski treneri nekadašnje broj jedan Jelene Janković, Crnogorke Danke Kovinić… Bilo je i ponuda za trenere, ali smo odlučili da idemo sami”, priča Senad Jakupović.

Izlasci sa kolegicama

Dalilu sve češće na turnirima prati i majka Mubina. Ona je dobra vila njene karijere i punih 15 godina njen glavni sponzor. Bila je sa kćerkom i suprugom po dvije sedmice u Parizu i Londonu ove godine, a dolazi i na US Open u Njujork. Dalila u dublu najčešće igra sa Ruskinjom Irinom Kormachovom sa kojom e najbolje snalazi, a prijateljica je sa Australijankom Priscillom Hon, Rebekom Sekulić, Njemicom hrvatskih korijena, Italijankom Jasmin Paulini, Indijkom Kyrom Shroff, Holanađankom Arantxom Rus. Druže se uglavnom na turnirima, izlaze na večere, ponekad u kino. Tenis je prenaporan i sezona predugo traje za  bilo kakav drugi hobi, kaže Dalila. Druženja i poznanstva  sa muškim teniserima su rjeđa, jer svega  je pet zajedničkih turnira. Dalila je, primjerice, Novaka Đokovića upoznala kada je posjećivao braću u Štutgartu.

Nakon kratkog odmora u rodnom Sanskom Mostu sa rođacima i prijateljima Jakupovići se vraćaju teniskim terenima širom svijeta. Dalila će po prvi put, s obzirom na plasman na WTA listi, nastupiti u Njujorku na US Openu u prvom kolu bez kvalifikacija 27. augusta. Učešće u prvom kolu bez obzira na rezultat donosi 40.000 dolara, a plasman u naredno kolo uduplava sumu.

“Prije US Opena idemo u Montreal, potom Sinsinati, oba turnira imaju nagradni fond od po 2,5 miliona KM, te New Haven od 800.000 dolara. Ovaj treći turnir pada u vrijeme kvalifikacija na US Openu”, objašnjava Dalila.

Njena najuspješnija teniska sezona nakon toga nastavlja se azijskom turnejom po Kini, Japanu, Hong-Kongu, Koreji, sve milionski turniri. Pitamo na kraju kćerku i oca znači li to da je Dalila spremna i na borbu za ulazak među 50 ili čak 20 najboljih teniskih dama.

“Moguće je. Dalila je u Notingemu, naprimjer glatko dobila Italijanku Camilu Giorgi (55. na WTA listi) sa 2:0, a Giorgi je na Wimbledonu ušla među osam i dobila  prvi set sa Serenom Williams. U ovom trenutku  igra svoj najbolji tenis, a prostora za napredak itekako ima zahvaljujući Dalilinom karakteru i inspiraciji. „Posložili smo kockice“, idemo naprijed”, poručio je Dalilin otac i trener Senad Jakupović.

“To se prelomi u trenutku. Nema razlike u tenisu ako si prvi ili 500. Sve je u glavi, tehnički nema puno razlike, samo lošiji igrači imaju češće padove, a oni bolji su konstantniji, Nemaju možda probleme kakve imaju lošiji igrači, sa finansijama, stres je tu veći”, objašnjava Dalila.

A dogodine „ista priča“, online kalendar nastupa se zna-Brizbejn, Sidnej,Australian Open u Melburnu… Dalila i grad njenih roditelja vidjeće se „opet nekad“.

Izvor: Al Jazeera