Dalić za AJB: Idemo ponoviti čaroliju sa Mundijala na Euru

Ne bi bilo realno reći da je Hrvatska favorit kao što su Francuska, Njemačka, Španjolska, Engleska, Italija koje su, uz sve kvalitete koje imaju, i domaćini u prve tri utakmice, kaže Dalić (EPA)

Jednog dana će biti teško zamijeniti Luku Modrića, Ivana Rakitića i Ivana Perišića, ali Hrvatska već danas ima veznu liniju za idućih pet godina koja će biti među najboljima u Evropi i svijetu, kaže selektor „Vatrenih“ Zlatko Dalić.

Sa njim smo razgovarali o kvalifikacijama za ovogodišnje Evropsko prvenstvo, samom takmičenju, te preostalim regionalnim reprezentacijama iz regije u doigravanju za plasman na ovaj turnir. Kaže kako su ispunjena dva zadata cilja, kako je Hrvatska u teškoj grupi (kakve su i ostale), te kako je zanimljivo da je mnogo balkanskih selekcija u konkurenciji.

  • Prije svega, čestitam Vam na plasmanu na Euro. Kako vidite protekle kvalifikacije, da li ste zadovoljni izdanjima Vaših izabranika?

– Prije početka kvalifikacija, postavio sam si dva velika cilja – prvi je, naravno, bio da se kvalificiramo na Euro, a drugi da odigramo utakmicu u Splitu. Kvalificirali smo se kao prvi u skupini, a u Splitu smo u prekrasnoj atmosferi pobijedili Mađarsku s 3:0, tako da smo oba cilja uspješno ostvarili i s te strane sam više nego zadovoljan.

Imali smo dva neočekivana rezultata u Mađarskoj i Azerbajdžanu, no kada god nam je trebao vrhunski nastup, tako smo i odigrali. Uspješno smo osvježili momčad s nekim novim imenima, a da smo pritom zadržali zajedništvo koje nas je krasilo tijekom Svjetskog prvenstva.

Kada se podvuče crta, možemo biti zadovoljni, iako bih volio da smo Euro osigurali i prije posljednje utakmice.

  • Gdje je škripalo, ako tako možemo reći, u kvalifikacijskoj grupi, da li su Vaši igrači možda neke rivale potcijenili ili precijenili?

– Ne bih rekao da smo bilo koga potcijenili, ali pokazali smo određene slabosti u drugim utakmicama jer niti jednom nismo pobijedili u drugom susretu na istom okupljanju – izgubili smo u Mađarskoj i remizirali u Azerbajdžanu i Slovačkoj.

Bilo je za očekivati da nakon Svjetskog prvenstva dođe do blagog pada jer smo ostali bez nekoliko važnih igrača, uvodili smo nova lica, a pritom smo imali i puno problema s izostancima. S obzirom na sve te okolnosti, jako sam zadovoljan kako je momčad reagirala kada god smo zaista trebali tri boda – protiv Walesa u Osijeku ili Mađarske u Splitu primjerice.

Da ne spominjem utakmicu u Slovačkoj, gdje bi nas eventualni poraz odveo u jako neugodnu situaciju, a mi smo tamo odigrali možda i najbolju utakmicu otkad sam izbornik. To puno govori o karakteru ove ekipe i zato na kraju možemo biti zadovoljni kako smo odradili kvalifikacije.

  • Hrvatska je u grupi sa Engleskom, Češkom i pobjednikom doigravanja Lige nacija C gdje je i Srbija. Kako vidite ovu grupu, eventualni okršaj sa Srbijom?

– Na Euru nema laganih skupina, a to sigurno nije ni ova. Iz prve jakosne skupine morali smo dobiti nekog od „velikih“, a Engleska je sigurno u tom uskom krugu najvećih favorita.

Iznimno ih poštujem, od izbornika [Garetha] Southgatea koji radi odličan posao do vrlo talentirane i kvalitetne momčadi, no Hrvatska se nema razloga bojati. Pobijedili smo ih na Svjetskom prvenstvu, igrali neriješeno kod kuće u Ligi nacija, vodili na Wembleyju sve do posljednjih 12 minuta utakmice – to sve govori da se radi o izjednačenim ekipama, s time da duboko vjerujem da ćemo mi na Euru biti puno bolji nego smo bili u Ligi nacija.

Češka je također pokazala svoju kvalitetu jer su, između ostaloga, pobijedili te Engleze, a ne bih sada previše govorio o trećem protivniku dok ga ne saznamo u ožujku. Tko god dođe, proći će trnovit put što znači da će zasluženo biti na Euru i neće biti lagan protivnik. Međutim, naš je cilj proći u drugi krug, vjerujem da Hrvatska ima kvalitetu za to.

  • Euro 2020 se, za razliku od ranije, igra u nekoliko gradova širom Evrope. ‘Vatreni’ su u Londonu jedan meč i dva u Glasgowu. Da li je ovo korektan ili naporan format?

– Bit će to malo drugačiji Euro, možda će djelomično izostati jedna specifična atmosfera velikog turnira koja se osjeća kada je jedna zemlja domaćin. No, s druge strane, ovo je prilika da domaćini budu zemlje koje inače to ne bi mogle, poput Mađarske, Danske ili Irske, što je dobro za europski nogomet.

Navijače čekaju sjajni gradovi i odlični stadioni, a iako će logistika biti svojevrsni izazov i momčadima i navijačima – sjetimo se da su udaljenosti između gradova bile velike i na svjetskim prvenstvima u Brazilu i Rusiji. Ovisno o rasporedu, vjerojatno i veće nego što će biti sada na Euru.

Tako da sve to nisu nepremostivi problemi, premda je istina da će reprezentacije koje, primjerice, igraju u Bakuu imati određen hendikep u odnosu na druge. S te strane, naš ždrijeb je za sada korektan, a ako prođemo dalje, vidjet ćemo kud će nas put odvesti.

  • Vašu selekciju mnogi vide kao jednog od favorita za osvajanje naslova prvaka. Da li je to teško breme i kako Vi to sve tumačite?

– Nisam siguran da nas mnogi vide kao jednog od favorita – možda ovdje u regiji, gdje smo svi još jako pod dojmom Svjetskog prvenstva. Na nekoj objektivnoj listi, postoji nekih 10 ekipa koje mogu osvojiti Euro, Hrvatska je sigurno u tom krugu jer sigurno u jednoj utakmici možemo pobijediti bilo koga.

No, ne bi bilo realno reći da je Hrvatska jednak favorit kao Francuska, ili kao Njemačka, Španjolska, Engleska ili Italija koje – uz sve kvalitete koje imaju – još igraju barem prve tri utakmice kod kuće. Zamislite tek kakva bi očekivanja bila da je Hrvatska domaćin turnira?

Stoga mi ne idemo s takvim opterećenjem na turnir, ali idemo s velikom željom, ambicijom i strasti da pokušamo ponoviti onu čaroliju iz Rusije, jer znamo koliko je to veselja izazvalo u Hrvatskoj. Najvažnije je biti sudionik Eura, biti dio tog spektakla i imati priliku napraviti nešto nezaboravno.

Zato Hrvatska može biti itekako ponosna na 11 plasmana na velika natjecanja od samostalnosti, što ne smijemo nikada uzeti zdravo za gotovo.

  • Koji su planovi hrvatskog nacionalnog tima u narednom periodu?

– Naš je fokus sada isključivo Euro, nema previše smisla planirati što će biti za dvije ili pet godina – za to služe mlade reprezentacije, a Hrvatska po tom pitanju godinama već radi jako dobro pa se ne bojim za budućnost. Iznimno me raduje što smo mi praktički bezbolno promijenili momčad nakon Svjetskog prvenstva, i iako je danas naših prvih 11 dosta drugačije nego što je bilo u finalu Svjetskog prvenstva, i dalje smo jaki, moćni, kvalitetni.

Naravno da će jednoga dana biti teško zamijeniti Luku Modrića ili Ivana Rakitića i Ivana Perišića, ali primjerice Hrvatska već danas ima veznu liniju za idućih pet godina koja će biti među najboljima u Europi i svijetu – Brozović, Kovačić i Vlašić sigurno mogu nositi ‘Vatrene’ i kada odu ovi velikani hrvatskog nogometa.

To ne znači da će Hrvatska u Kataru ili SAD-u opet igrati finale jer za to se mora poklopiti puno faktora, ali je važno da Hrvatska ostane u svjetskom Topu 10. Mislim da u reprezentaciji imamo igrače koji će biti sposobni to učiniti. Kao što mislim i naši „seniori“ imaju još štošta za reći.

  • Kao što smo ranije spomenuli, Srbija (koja je do posljednjeg kola imala šanse za direktan plasman na Euro) je u dokvalifikacijama sa selekcijama Norveške, Škotske i Izraela. Kako vidite razvoj u ovom dijelu?

– Naravno da je nezahvalno bilo što prognozirati jer se radi o specifičnom doigravanju gdje igrate jednu ključnu utakmicu s jednim protivnikom i onda samo nekoliko dana kasnije igrate “biti ili ne biti” s drugim suparnikom. Zato će izuzetno važan biti karakter, psihološka priprema, zajedništvo, mentalna snaga i iskustvo za odigrati takve dvije specifične utakmice.

Domaći teren je svakako značajna prednost u takvim susretima, zbog čega će posebno teško biti Izraelu koji je pritom u najmanje povoljnoj situaciji jer sigurno neće igrati kod kuće. Hrvatska je do sada uvijek bila uspješna u dokvalifikacijama, no imali smo uvijek dvije utakmice.

U ovakvom konceptu nema favorita, bit će to žestoka borba jer svi imaju ogromnu želju plasirati se na Euro i ići će to krajnjih granica mogućnosti.

  • Bosna i Hercegovina također igra dokvalifikacije sa Sjevernom Irskom, Irskom i Slovačkom. Kakve su šanse bh. tima u doigravanju, kako vidite otkaz Robertu Prosinečkom te kvalifikacijski put Bosne i Hercegovine? Ako se Bosna i Hercegovina plasira na Euro u grupi je sa Španijom, Švedskom i Poljskom?

– Kao što sam spomenuo, mislim da je prednost domaćeg terena dosta značajna u ovakvim dokvalifikacijama i s te strane je Bosna i Hercegovina u dobroj poziciji. No, ponavljam, nema tu ni laganih protivnika ni laganih utakmica već 90 minuta velike borbe, pa ako pobijedite slijedi emotivno pražnjenje, da bi samo nekoliko dana poslije igrali jednu od najvažnijih utakmica u reprezentativnoj karijeri. To je psihički i fizički vrlo zahtjevno.

Dušan Bajević ima dosta iskustva i vjerujem da će znati pripremiti ekipu za takav specifičan sustav natjecanja. Žao mi je zbog Robija, rezultat očito nije pratio jako visoka očekivanja. Porazi u Finskoj i Armeniji onemogućili su Bosni i Hercegovini da bude do kraja u borbi za plasman, a u onom početnom remiju s Grčkom je bilo i dosta nesreće jer je Bosna i Hercegovina sjajno krenula u tu važnu utakmicu. Vjerojatno bi tada i ostatak kvalifikacija bio drugačija priča, no morate imati malo sreće.

Za nogomet u Bosni i Hercegovini bi, naravno, bilo sjajno kada bi se reprezentacija plasirala na Euro, vidjeli ste tijekom Svjetskog prvenstva u Brazilu koliko sudjelovanje na takvom turniru znači za cijelu naciju. Najmanja je briga sada razmišljati o skupini na Euru – kao i svaka, i ta je teška.

Ali to će biti slatke brige ako se izbori Euro, pa stoga i momčad i navijači i mediji i javnost trebaju razmišljati samo o tome kako pobijediti Sjevernu Irsku, a potom i drugog protivnika, Slovačku ili Irsku.

  • Na kraju, Sjeverna Makedonija i Kosovo (sa Gruzijom i Bjelorusijom) su također u doigravanju. Šta mislite o šansama ovih selekcija?

-Zaista je zanimljivo koliko momčadi iz bivše Jugoslavije ima priliku izboriti Euro, a opet ću reći – ovakav sustav natjecanja daje svakome dobru šansu, ali nitko nije favorit.

Ovdje se radi o četiri solidne momčadi koje imaju priliku napraviti povijesni uspjeh jer nikada nisu bile ni blizu velikog natjecanja te će sigurno ići do svog apsolutnog maksimuma. Tko uspije kontrolirati te emocije, podnijeti pritisak i važnost utakmice te kanalizirati tu veliku želju u pozitivnu energiju na terenu, taj će napraviti veliki korak prema Euru.

Izvor: Al Jazeera