Dalić: Todorićeve objave vezane uz revizorski izvještaj

Martina Dalić
Povjerenstvo je obnovilo postupak nakon što je procurio iskaz Dalić pred USKOK-om, po kojemu je Marić sudjelovao na više sastanaka nego što je priznao (Reuters)

Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić smatra da je najnovija objava Ivice Todorića, u kojoj optužuje državne dužnosnike da su pri “rušenju” Agrokora kršili zakone, vezana uz nadolazeću objavu revizorskog izvješća te da do njihove objave neće ništa komentirati.

“Držim da su sve te objave vezane uz nadolazeću objavu revizorskog izvješća i do objave revizorskog izvješća ne bih nikakve komentare o Agrokoru više davala. Sve što je trebalo reći o ovoj temi rečeno je”, rekla je Dalić u Trilju, odgovarajući na upit novinara.

Podsjetila je da se detalji o načinu provođenje izvanredne uprave i o stanju u Agrokoru mogu pratiti u izvješćima izvanrednog povjerenika, koji se objavljuju na web stranici Ministarstva gospodarstva.

‘Kako se kršio zakon’

“Očekujemo revizorsko izvješće i tada će to biti vjerujem vrlo značajna tema za komentare i, naravno, potvrdu kakvo je to stanje u Agrokoru zatekla izvanredna uprava i kakva je bila 2016. godina”, zaključila je Dalić.

Prethodno je Todorić, u novoj objavi na svome blogu pod naslovom “Kako se kršio zakon”, ustvrdio da su “u rušenju Agrokora državni dužnosnici i s njima povezane osobe prekršile nekoliko zakona Republike Hrvatske” te je pozvao državne institucije da u okviru svojih ovlasti ispitaju postupanje državnih dužnosnika i s njima povezanih osoba.

Todorić smatra da su državni dužnosnici i s njima povezane osobe uz ostalo prekršile Zakon o sprječavanju sukoba interesa, Zakon o javnoj nabavi, Zakon o pravu na pristup informacijama i Zakon o tržištu kapitala.

Pozvao je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa da utvrdi je li ministrica Dalić kod izrade i donošenja Lex Agrokora bila u sukobu interesa i je li u obavljanju javne dužnosti povrijedila načelo nepristranosti te svoj privatni interes i privatni interes osoba s kojima je povezana stavila iznad javnog interesa koji je trebala zastupati u obavljanju javne dužnosti.

Uz to, poziva ga da utvrdi je li javnu dužnost koristila za interese i probitak osoba s kojima je povezana te propustila od nadležnog Povjerenstva, u skladu s načelima javnih dužnosti, zatražiti mišljenje o angažmanu vanjskih savjetnika čime nije otklonila sumnju u postojanje sukoba interesa.

Todorić je pozvao i Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga da utvrdi je li bilo zlouporabe tržišta financijskim instrumentima kod trgovanja dionicama društava iz sustava Agrokora protivno Zakonu o tržištu kapitala, odnosno korištenja povlaštenih informacija kojima je Vlada raspolagala (da se radi na izradi Lex Agrokora i drugim informacijama) od strane državnih dužnosnika i vanjskih stručnjaka koji su sudjelovali na izradi Lexa. Posebice, da se utvrdi je li društvo Interkapital, koje je sada angažirano u Agrokoru, sudjelovalo ili posredovalo kod trgovanja dionicama društava Agrokora u vrijeme izrade Lex Agrokora.

‘U interesu javnosti’

Pozvao je i Vladu da sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama ispuni svoju zakonsku obvezu i transparentno predoči informacije koje je ministrica Dalić odbila dati, jer je to, kako ističe, u interesu javnosti. Drži da bi Vlada trebala dostaviti informacije o tome tko je sve sudjelovao u izradi Lex Agrokora, temeljem koje pravne osnove su angažirani vanjski pravni i financijski stručnjaci, odnosno je li proveden postupak javne nabave sukladno Zakonu o javnoj nabavi te u kojem vremenskom periodu se radilo na izradi Lex Agrokora.

“Ministrica Dalić u svojem je ranijem odgovoru medijima ustvrdila da na izradi zakona nisu bili angažirani ni domaći ni strani konzultanti, ali je potvrdila da je ‘kroz dulje razdoblje u različitim fazama izrade zakona o određenim zakonskim rješenjima zatraženo mišljenje više vanjskih pravnih i financijskih stručnjaka različitih područja ekspertize i specijalizacije’. Ministrica, međutim, nije javnosti otkrila tko su ti stručnjaci”, navodi Todorić u svojoj objavi na blogu. 

Izvor: Agencije