Dalić: Politički cirkus i pokušaj zaustavljanja restrukturiranja Agrokora

Ante Ramljak, Agrokor
Plenković je nakon Ramljakove ostavke rekao da on nastavlja posao do izbora nove vanredne uprave (EPA)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da je bila šokirana iznosom koji Agrokor isplaćuje za savjetovanje bivšoj tvrtki Ante Ramljaka, izvanrednog povjerenika za Agrokor.

Kazala je da nije znala za informaciju da Agrokor isplaćuje za savjetovanje 250.000 kuna (33.598 eura) bivšoj tvrtki Ante Ramljaka. 

“Kad sam to pročitala ovih dana u medijima bila sam apsolutno šokirana. Naravno, te podatke treba provjeriti. Ako je to tako držim da je to duboko nemoralno jer taj iznos koji ta tvrtka dobije za tjedan dana je puno veći od iznosa koji prosječni hrvatski radnik zaradi u godinu dana”, rekla je.

Smatra da je Vlada napravila solidan posao u konsolidaciji tog koncerna, a iznimno bitnim drži nastavak restrukturiranja “na način da se zadrže poslovi, zaposlenja, radna mjesta, da se zadrži proizvodnja, da se zadrži stabilnost koncerna ali i cijelog hrvatskog gospodarstva”.

“I konačno, nakon ovog što smo vidjeli da se otkloni bilo kakva mogućnost bilo kakvih koruptivnih radnji, pogodovanja ili bilo čega što bi kompromitiralo ne samo proces restrukturiranja nego u konačnici i hrvatsku državu”, zaključila je.

Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, upitana ima li njezino povjerenje izvanredni upravitelj Agrokora Ante Ramljak, rekla je kako on ima njezino povjerenje sve dok vodi proces na način sukladan zakonu. 

Također je rekla kako nije Ramljak, već Alastair Beveridge iz AlexiPartnersa, savjetničke tvrtke za restrukturiranje Agrokora, odabrao Ramljakovu bivšu tvrtku kao podizvođača.

“Sve dok Ante Ramljak vodi proces na način sukladan zakonu, sve dok Ante Ramljak ima podršku vjerovničkog vijeća, sve dok vjerovnici surađuju s Antom Ramljakom i podržavaju njegov rad, ne postoji niti jedan razlog da bih mu ja uskratila povjerenje ili potporu, zbog toga jer u mom fokusu su rezultati tog procesa”, izjavila je Dalić u Dnevniku Nove TV.

Upitana uživa li ona povjerenje premijera, koji šuti o svemu ovom što se vezano uz Ramljaka i Agrokor događa zadnjih dana, odgovorila je kako joj nitko nije rekao da ga nema, te da premijer ima pravo birati teme o kojima i kada želi govoriti.

Ona je ranije u petak izjavila da prazno političko lamentiranje, političke deklaracije, prebrojavanje savjetnika po nacionalnoj osnovi neće restrukturirati Agrokor i neće sačuvati radna mjesta te kako se sada “dešava politički cirkus i nemušti pokušaj da se proces restrukturiranja zaustavi”.

Proteklih dana mediji su, naime, pisali da je, između ostalih, bivša tvrtka izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka Texo Management sklopila ugovor s tvrtkom AlixPartners za savjetovanje o restrukturiranju Agrokora, na temelju kojeg svakoga tjedna naplaćuje za poslove savjetovanja gotovo 250.000 kuna (33.598 eura) i to potkrepljuju fakturama.

Dalić kaže kako su imena svih tvrtki koje su angažirane u Agrokoru kao savjetnici, objavljena prije više mjeseci.

Propali brojni interesi

“Prema tome, prazno političko lamentiranje, političke deklaracije, prebrojavanje savjetnika po nacionalnoj osnovi neće restrukturirati Agrokor i neće sačuvati radna mjesta. Ovo što se ovdje dešava i ovaj politički cirkus koji se pokušava stvoriti, rezultat je činjenice da su sa propašću Agrokora propali i brojni interesni odnosi koji su se tijekom godina stvarali. I ovo predstavlja nemušti pokušaj da se proces restrukturiranja zaustavi, da se zaustavi pretvaranje Agrokora u normalnu, tržišno funkcionirajuću kompaniju, koja unutar sebe i zajedno sa svojim partnerima funkcionira na fer tržišnim odnosima”, kazala je Dalić na upite novinara o savjetnicima u Agrokoru nakon okruglog stola “EU fondovi i izvoz” 

Ustvrdila je i kako se “od samog početka dio politike, dio političkih eksponenata, angažirao na zaustavljanju ovoga procesa i čini sve što može da taj proces zaustavi”, te da se neki politički predstavnici “posebno snažno ističu u svojim tzv. političkim ocjenama, a čija je jedina osobina da nikada nigdje konkretno nisu radili”, prenosi Hina. 

Poručila je kako će stoga ona zajedno sa svima koji na ovom procesu rade učiniti sve što može, sve što je u njenom znanju, u njenom profesionalnom iskustvu da se proces nagodbe dovrši, da Agrokor i sve njegove tvrtke i svi Agrokorovi vjerovnici nastave živjeti i raditi.

“A to znači da nastave zapošljavati i osiguravati egzistenciju za više desetaka tisuća osoba, za više desetaka tisuća zaposlenih”, istaknula je.

Na pitanje ima li povjerenja u izvanrednog povjerenika u Agrokoru Antu Ramljaka kazala je kako vjerovničko vijeće nadzire rad izvanredne uprave, da ono odobrava sve materijalne odluke izvanrednog povjerenika i podsjetila da se ono očitovalo da podržava rad izvanredne uprave, savjetnika.

“Ja tome nemam više ništa dodati”, rekla je Dalić.

Istaknula je da su vjerovnici ti koji upravljaju procesom, da se u njihovo ime i za njihov račun vodi cijeli proces kako bi došlo do nagodbe i kako bi se postigao cilj – da Agrokor i sve njegove tvrtke i svi njihovi vjerovnici nastave živjeti.

‘Poznati su mi savjetnici’

“A u cijelom ovome cirkusu zaboravlja se da Agrokor ima više od 57 milijardi kuna duga (7,6 milijardi eura), duga koji je stvorila bivša uprava, duga koji je stvorio bivši vlasnik, više milijardi troškova, kao što je pokazalo revizorsko izvješće, koji nisu bili prikazani, dobavljače koji su grcali u neplaćenim računima, koji su u duljem vremenskom razdoblju bili taoci Agrokorove veličine. To je suština ovoga procesa – restrukturirati Agrokor, postići nagodbu i osigurati da Agrokor i njegove tvrtke žive. Sve ostalo je skretanje pozornosti, političke lamentacije i pokušaji da se ovaj proces zaustavi”, kazala je Dalić.  

Na upit novinara da komentira izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Gordan Jandrokovića da mu je “iznenađujući” i nije mu simpatičan podatak da je u Agrokoru angažirana tvrtka u kojoj je nekada radio povjerenik Ramljak, Dalić je odgovorila da predsjednik Sabora, kao i svatko drugi, ima pravo na svoje mišljenje.

“Ja bih bila posljednja koja bi osporavala to pravo”, rekla je. 

Na upit novinara poznaje li savjetnike, kazala je kako su joj poznati.

“Naravno da su mi poznati. Ja u ovoj ekonomiji živim, radim više od 25 godina i fizički poznajem te ljude, kao što fizički poznajem većinu hrvatskih gospodarstvenika, na isti način kao što ih poznaju i mnogi drugi”, rekla je.

Ponovila je da je o radu savjetnika govorilo vjerovničko vijeće i partner u AlixPartnersu, glavnom savjetniku za restrukturiranje Agrokora, Alastair Beveridge, i da tim ocjenama nema što dodati.

Pritom je navela da je vjerovničko vijeće zadovoljno radom izvanredne uprave i podupire njezin rad te stoga nema razloga dovoditi u pitanje njihov rad.

“A ako itko drugi ima razloga sumnjati da tamo nešto nije u redu onda se treba obratiti organima hrvatske države, podnijeti prijavu i iznijeti dokaze. Politički cirkus, ometanje ovog procesa treba zaustaviti. Jer u Agrokoru se dešava jedan od najkompleksnijih ekonomsko-financijskih procesa u ovom trenutku u Europi. Jedan od procesa o kojem ovisi stabilnost hrvatskog gospodarstva i iz toga procesa politiku treba izbaciti”, zaključila je potpredsjednica Vlade.

Ramljakova bivša tvrtka sklopila ugovor o savjetovanju

Tvrtka Texo Management d.o.o., u kojoj je do imenovanja za povjerenika u Agrokoru radio Ante Ramljak, sklopila je s firmom AlixPartners, savjetnikom za restrukturiranje Agrokora, ugovor o savjetovanju krajem travnja 2017. godine i za svoje usluge tjedno izdaje račune u visini od oko 242.893,76 kuna (32.642 eura), naveli su u Jutarnjem listu.

U povodu tih medijskih objava, članovi Privremenog vjerovničkog vijeća razgovarali su i nakon toga priopćili da su fokusirani na oporavak što je moguće većeg dijela svojih tražbina te da u tom smislu cijene rad izvanredne uprave i angažiranih savjetnika, bez kojih taj posao ne bi bilo moguće valjano obaviti.

Izvanredni povjerenik Ramljak početkom studenoga lani iznio je podatak kako će troškovi više od 140 savjetnika u postupku iznositi između 58 i 69 milijuna eura, ovisno o trajanju postupka.

Njegova mjesečna plaća, pak, u bruto iznosu doseže 118.940 kuna (15.984 eura), a neto 71.395 kuna (9.594 eura).

Izvor: Agencije