Dalić: I male zemlje mogu ostvariti uspjeh

Zlatko Dalić je rekao da nakon Mundijala nije želio napustiti tako veliki tim (EPA)

Selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić proglašen je trenerom godine u Evropi od strane Asocijacije evropskih fudbalskih trenera (AFCEA) na skupu u Antaliji, javlja Anadolija.

Dalić je tokom obraćanja istakao kako uspjeh Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji ne pripada njemu, već njegovim fudbalerima.

U okviru govora na temu „Rusija 2018 – hrvatski model uspjeha“, Dalić je istakao kako je Hrvatska prva balkanska reprezentacija koja se popela na treće mjesto FIFA-ine rang-liste.

„Naš najveći uspjeh prije ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Rusiji bilo je treće mjesto na Mundijalu u 1998. godine u Francuskoj. Iako smo imali vrlo kvalitetne fudbalere, 20 godina nije dolazio uspjeh. Nakon što sam imenovan za trenera reprezentacije, zapitao sam se zašto ne uspijevamo u tome i krenuo u potragu za rješenjem. Pokazali smo na Svjetskom prvenstvu da i male zemlje, kada vjeruju u sebe i mnogo rade, mogu ostvariti veliki uspjeh“, poručio je Dalić. 

Dodao je kako je to bio historijski uspjeh za njegovu zemlju, te kako je tokom mjesec dana, koliko je trajalo Svjetsko prvenstvo u Rusiji, Hrvatska bila najsretnija zemlja na svijetu. 

Pohvale na račun Modrića

„Zapravo, to nije bio moj, već uspjeh mojih fudbalera. Sve što sam uradio jeste da sam ih postavio na pravo mjesto, odabrao najbolju taktiku i to na kraju implementirao“, poručio je Dalić. 

Dalić je iznio pohvale na račun kapitena „vatrenih“ Luke Modrića, koji je proglašen najboljim igračem svijeta u protekloj sezoni u izboru Svjetske nogometne federacije (FIFA), ali i Evropi u organizaciji Evropske nogometne asocijacije (UEFA).

„Vrlo je bitno to što smo u timu imali igrača kao što je Modrić. Bio je moja desna ruka i mnogo mi je pomogao“, istakao je Dalić. 

Selektor Dalić dodaje kako je odlučio ostati na čelu reprezentacije nakon Svjetskog prvenstva, naglasivši kako nije želio napustiti tako veliki tim. 

Izvor: Agencije