Dalaj lama pozvao Suu Kyi da zaštiti Rohinje

Neki posmatrači objašnjavaju šutnju nobelovke približavanjem parlamentarnih izbora krajem 2015. godine (EPA)

Tibetanski duhovni vođa Dalaj lama pozvao je Aung San Suu Kyi, opozicijsku liderku u Mijanmaru i dobitnicu Nobelove nagrade za mir, poput njega, da uloži napore kako bi pomogla Rohinjama, progonjenoj muslimanskoj manjini u njenoj zemlji.

Aung San Suu Kyi nije se oglasila o krizi migranata, u okviru koje su hiljade Rohinja pobjegle od progona u Mijanmaru, a Bangladešani od siromaštva te su ih krijumčari ostavili u moru.

Neki posmatrači objašnjavaju šutnju nobelovke približavanjem parlamentarnih izbora krajem 2015. godine i željom da se dodvori mijanmarskom javnom mnijenju, kojeg prožima jaka nacionalistička budistička i antimuslimanska struja, prenosi Hina.

‘Stvari nisu jednostavne’

Tibetanski duhovni vođa u egzilu ocijenio je da bi nobelovka trebala progovoriti o toj krizi i kako ju je lično zamolio da učini više, nakon antimuslimanskog krvavog nasilja 2012. godine.

“To je jako žalosno. U slučaju Mijanmara, nadam se da će Aung San Suu Kyi, kao dobitnica Nobelove nagrade za mir, moći učiniti nešto”, rekao je Dalaj lama za dnevnik The Australian od četvrtka.

Dalaj lama, koji bi trebao sljedeće sedmice otputovati u Australiju, kazao je da se s Aung Suu Kyi “susreo u dva navrata” i “spomenuo taj problem, i ona mi je rekla da postoje poteškoće, da stvari nisu jednostavne, da su složene”.

“No, uprkos svemu tome, vjerujem da može učiniti nešto”, dodao je Dalaj lama.

Izvor: Agencije