Dakar: Caselliju i Peterhanselu sedma etapa

Bourgin je treća žrtva ovogodišnjeg izdanja ove poznate auto-moto utrke (Getty Images)

Amerikanac Kurt Caselli na KTM-u i Francuz Stephane Peterhansel u Miniju pobjednici su sedme etape relija Dakar, koju je obilježila pogibija mladog francuskog motocikliste Thomasa Bourgina (25).

Mladić iz Saint-Etiennea u petak je poginuo prilikom sudara sa čileanskim policijskim automobilom kada je pokušao stići na start etape.

„Nažalost, uprkos brzo intervenciji ljekara, mladom motociklisti nije bilo pomoći. Detalji ove nesreće još uvijek se istražuju“, potvrdili su organizatori relija.

Bourgin je treća žrtva ovogodišnjeg izdanja ove poznate auto-moto utrke.

Smrtonosni sudar

U srijedu su, u sudaru vozila zaduženih za podršku takmičarima i dva taksija, poginule dvije osobe, a sedam ih je povrijeđeno.

Do nesreće je došlo u neposrednoj blizini granice između Perua i Čilea. U 34 godine održavanja relija Dakar poginulo je 60 osoba, od kojih su 20 bili gledatelji.

Caselli je u petak, 218 kilometara dugu, dionicu od čileanske Calame do argentinske Salte prošao za sat, 51 minutu i 31 sekundu, sa 1:23 minute prednosti pred Čileancem Franciscom Chaleco Lopez Contardom na KTM-u i Francuzem Olivierom Painom na Yamahi.

U ukupnom poretku vodi Pain ispred Contarda (+6:06) i Casteua (+6:37).

U konkurenciji automobilista slavio je Stephane Peterhansel sa 39 sekundi prednosti pred sunarodnjakom Guerlainom Chicheritom u SMG-u, dok je treći bio Amerikanac Robby Gordon u Hummeru sa 1:08 minute zaostatka.

U ukupnom poretku vodi Peterhansel ispred Nassera Al-Attiyaha (3:14) i Giniela De Villiersa (+44:03).

Izvor: Agencije