Daj markicu, ubij Safikadicu!

U gradu koji je izdao seksistički Viber stiker sad je nikla ideja za Safikadino pinkovsko turbo-folk carstvo (Al Jazeera)

Svi znate priču o banjalučkoj ljepotici Safikadi. I gradski oci Banjaluke hoće da uvrste ovu legendu na turističku mapu čaršije.

Da se podsjetimo kako ide priča:

Influenserka Safikada

Safikada je bila “glavna mačka” u kvartu, sve ostale su joj zavidjele. Neke su joj više puta hakovale profil na Instagramu, ne bi li joj kako blokirale ljepotu u digitalnom svijetu. No, bezuspješno. Svi administratori su bili potajno zaljubljeni u Safikadu.

O njenoj ljepoti se pričalo na Facebooku, tvitalo, bila je predmet ogovaranja na Viberu, jednom riječju – influenserka kakvu grad na Vrbasu ne pamti. Neki se kunu da je imala preko milion pratilaca, ali to nikad nećemo saznati, jer je analitika iz tog pradavnog doba potpuno nekompatibilna sa današnjim operativnim sistemima.

Kako god, influenserka Safikada je odlučila da se “životno ostvari” i nađe sebi adekvatnog partnera. Zbog toga je ispred Kastela organizovala etno-večeri i pozivala najviđenije građane, kontroverzne biznismene, političke prvake, dijasporce, ali i imućnije slovenačke turiste na zagled. I tako je, od svih pozvanih i prozavnih potencijalnih mužika, oko bacila na Boštjana iz Maribora, mladića poznatog po istetoviranom tricepsu, ali još više po novom Mercedesovom kabrioletu i nervoznoj ruci na “magnumu”.

Pa, ko bi mu odolio?

Dijasporac Mehmed i lokalac Lazar

Safikata ga je brzo dodala na listu svojih pratilaca na Facebooku, lajkala mu par fotografija sa Kube i Sejšela, pa su se i našli u prominentnom banjalučkom lokalu. Cigareta, šiša, dim po dim, priča u priču, i “smuvaše” se Safikada i Boštjan. Bili su dugo u srećnoj vezi, nekih sedam dana, postavili su i zajedničke fotografije sa Bleda, uz hashtag #ljubavpobjedjuje, kad ono, međutim.

U Safikadu su bili zagledani i dijasporac Mehmed i lokalac Lazar. Pratili su njih dvojica Boštjana i influenserku Safikadu na proputovanju od Slovenije do Bosne i na ulazu u zemlju na graničnom prelazu Bosanska Gradiška dođe do obračuna. Mehmed i Lazar su svojim Bentleyjem prepriječili put kabrioletu i počeli da dobacuju srećnom paru.

Oni, bliže Savi, zakleli su se da čuju kako gradom odjekuje: “Austrijski konjušaru, mi vam preotimamo sve žene po Sloveniji” i slično. Ni Boštjan nije ostao dužan, pa je u pravilnim vremenskim razmacima, čvrsto držeći svoj “magnum” ispod Heremesovog sakoa iz Mercedesa dobacivao: “Čefuri, raus!”

Safikada je premrla od straha, ali je, naravno, bila dovoljno pribrana da sve snima i postuje na Facebook live. Da vidi svijet sa kakvim seljacima imaju problema. I taman kad je video pogledalo više od 1.000 ljudi, čuo se pucanj. Safikada je pogledala i vidjela kako Boštjan ranjen vadi svoj pištolj put Mehmeda i Lazara. Nešto joj je proradilo u srcu i uzviknula je: “Boštjane, ne pucaj mi po narodu!” Bacila se preko njega, a hitac joj je završio u srcu.

Nesretna ljubav s austrijskim oficirom

Šta je poslije bilo, niko pouzdano ne zna, ali se ljudi kunu da je dobila još pola miliona pratilaca na Instagramu posthumno, a snimak pucnjave je bio viralan i, nakon zabrane, završio je u tamnom webu kao izuzetno tražen snaf.

E, tako je nastala legenda o Safikadi.

Ne znate za ovu priču? Prvi put čujete ovakvu izmišljotinu? Safikada je dobra djevojka, koja je bila nesrećno zaljubljena u austrijskog oficira?

Čiste gluposti!

Jer, upravo ovakvu ili sličnu priču imali su gradski oci Grada Banjaluka u svojim glavama kad su smišljali novu turističku atrakciju, a koja ima veze sa Safikadom.

Čitajte samo šta su naumili:

Safikada, led-diode i top na žetone

Instalirat će, pazite sad!, okruglu fontanu sa svjetlosnim efektima, u čijem bi centru bila postavljena statua djevojke Safikade u narodnoj nošnji. Dakle, zamislite balerinu iz luna-parka u nanulama kako se rotira. To vam je Safikada sa početka žurki na Kastelu, kad je birala partnera. Nije najjasnije koja bi joj narodna nošnja najbolje stajala, ali sve su prilike da će biti u nekoj markantnoj, glamočkoj.

Idemo dalje:

“Planirano je postavljanje jedne male makete topa, koji bi bio usmjeren ka Safikadi. Kad turista ubaci novčić u top, čut će se njegov zvuk, pošto je ona, prema legendi, stala ispred njega”, kažu iz Turističke organizacije, posve ozbiljni i bez imalo sarkazma.

Neki pijani Gorenjac ubacuje u top markicu da ubije Safikadicu. Adrenalin radi, mladić puca, a balerina od pleksiglasa pada ničice. Preciznije, prestaje se vrtjeti. Gorenjac dobija plišanog medu i šećernu vunu, kao nagradu za ubistvo Safikade, i svi srećni. I grad Banjaluka, i militantni turisti.

Plastični svijet kiča

Dabome, to nije sve. Oko ovog Pinkovskog imaginarijuma bit će postavljene klupe i čitav plastični svijet kiča osvijetljen digitalnim svijećama. Ovo sa svjećicama i rasvjetom je posve zanimljiva pasija, koja se iz Srbije pod naprednjacima proširila po Balkanu. Tako će Safikada od pleksiglasa zablistati u svom sjaju Farmi, Parova i Zadruga, dok je budu obilazili navodni strani turisti i domaće vašardžije.

I to je ta estetika koju prati imaginarna priča sa početka. To su ti savjetnici, uzrasli na rijalitijima, lošem obrazovanju i turbo-kulturi, to su ti saradnici koji zamišljaju Safikadu i njenu nesrećnu ljubava kao rijaliti šou, iz kojeg će se markicama u nekakvom opskurnom automatu izvlačiti profit. To je ta estetika Pink-kulutre, koja nastoji uniziti jednu od istinski poetiziranih ljubavih legendi Banjaluke.

I, opet, to nije sve: ovaj šejtan na kanafi koštat će čaršiju 60.000 eura. I zvat će se – hram? Jer, kako drugačije u etetskom ustrojstvu turbo-pravoslavlja da se zove kvazi-istorijski luna park, negoli hram?

Hramovi, žensko meso i pelivan

Evo pojašnjenja:

“Sam taj duh, nešto u vezi sa čim postoji mogućnost da se desilo, turistima je privlačan i jako zanimljiv. Sve grupe koje dolaze u naš grad treba da posjete spomen-obilježje i čuju legendu, pa zamislite koliko bi interesantnije i privlačnije bilo kada bi postojao hram posvećen toj legendi”, kažu iz Turističke organizacije Banjaluke. I zamlite samo – još jedan luna park sa balerinom i topom koji za marku puca i ubija lutku od pleksiglasa. Zamislite samo tu imbecilnost…

U gradu koji je zvanično izdao sramotni seksistički Viber stiker, na kojem se vidi sedam ženskih tijela sa potpisom “7 na jednoga”, na kojem se žene tretriaju isključivo kao meso, sad je nikla ideja za Safikadino pinkovsko turbo-folk carstvo.

Potpisnik ovih redova skromno bi predložio, radi punog ugođaja, jednog pelivana na žici sa šajkačom na glavi kako se odozgo krevelji i mlakim pivom posipa turiste po glavama. Ali, potpisniku ovih redova je bolje da ušuti, jer bi ga još i mogli poslušati.

Apendix: Legenda o Safikadi

Mlada Banjalučanka Safikada, zaljubila se u jednog vojnika koji je služio u tvrđavi Kastel. Ljubav je bila uzajamna. Iako je sve zvučalo kao u bajci, jednoga dana došla je obavijest da vojnik koga je Safikada toliko voljela odlazi na daleki front. Safikada je teško podnjela odlazak svog voljenog. Ubrzo nakon njegovog odlaska, dobila je vijest da je njen dragi izgubio život na Dalekom istoku te je u najljepšem svadbenom ruhu pohitala pred top na tvrđavi Kastel, koji je svaki dan označavao podne, i tako otišla u smrt da bi vječno bila sa svojim dragim.

Ni balerine, ni luna parka, ni turista, led-dioda, ni plaćanja za hitac na Safikadu…

Dosadno, rekli bi danas u Banjaluci.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera