Daimler u Kini namještao cijene održavanja

Neke od nenajavljenih inspekcija su provedene u salonima u Šangaju (Reuters)

Kineske vlasti utvrdile su da je njemački proizvođač automobila Daimler, odnosno njegov luksuzni brand Mercedes-Benz, namještao cijene usluga održavanja automobila, objavila je novinska agencija Xinhua.

Nakon što je 2008. na snagu stupio Zakon o suzbijanju monopola, pod lupom kineskih vlasti našao se čitav niz privrednih grana, od tehnološke industrije do proizvodnje mlijeka u prahu.

Utvrdi li da je kompanija prekršila zakon, nadležni regulator, Komisija za razvoj i reformu (NDRC), može joj odrediti novčanu kaznu u visini do 10 posto godišnjih prihoda ostvarenih u Kini.

Posebnu pažnju regulatora privukla je autoindustrija, pri čemu je val istraga proteklih sedmica potakao divove poput Mercedes-Benza, Volkswagen AG Audija i BMW-a da snize cijene rezervnih dijelova.

Cjenovni ured u pokrajini Jiangsu pronašao je tako dokaze o namještanju cijena u nenajavljenim inspekcijama u tamošnjim autosalonima Mercedes-Benza, a isto je završila i istraga ureda u susjednom Šangaju, objavila je službena kineska novinska agencija Xinhua.

Vertikalni monopol

Mercedes-Benz je 5. augusta objavio da će pomagati i sarađivati s vlastima u istrazi. Glasnogovornik njemačkog brenda nije bio dostupan za komentare.

„To je tipičan slučaj vertikalnog monopola u kojem proizvođač automobila koristi svoju vodeću poziciju za kontrolu cijena rezervnih dijelova, usluga popravka i održavanja, te ostalih usluga nakon prodaje”, rekao je Zhou Gao, šef istrage u pokrajini Jiangsu.

U izvještaju agencije ne spominje se visina kazni, uz napomenu tek da bi prema izvještaju udruženja kineskih autoservisa zamjena svih rezervnih dijelova Mercedesa klase C mogla biti i do 12 puta skuplja od kupnje novog vozila.

Pojačani nadzor poštivanja Zakona o suzbijanju monopola rezultirao je proteklih godina novčanim kaznama za nekoliko multinacionalnih kompanija, uključujući Mead Johnson Nutrition i Danone.

Predmet istrage je i Microsoft, a nedavno su regulatori utvrdili monopolističku praksu i u američkom proizvođaču čipova Qualcommu.

Izvor: Agencije