Oglasi

Daimler povlači 690.000 vozila iz Evrope

Njemački proizvođač automobila morat će nadograditi software u vozila, zbog varanja pri mjerenju štetnih plinova.
Oko 280.000 vozila kojima je potrebna nadogradnja softwarea nalazi se u NjemačkojEPA

Nemački proizvođač automobila Daimler moraće da dovuče oko 690.000 automobila iz cele Evrope u svoje servise kako bi nadogradio software, što je najavljeno u junu, nakon što je u maju otkriveno da je koristio tehnologiju kako bi varao pri merenju emisija štetnih gasova.

Nemačko Ministarstvo saobraćaja je potvrdilo broj vozila na koje se odnosi poziv za povlačenjem povezan sa upotrebom tehnologije za varanje pri merenju emisija štetnih plinova.

Oko 280.000 vozila nalazi se u Nemačkoj.

Ministar saobraćaja Andreas Scheuer naredio je vraćanje automobila u junu, nakon sastanka sa izvršnim direktorom Daimlera Dieterom Zetscheom.

Zaobilaženje propisa

Tada se govorilo o oko 238.000 vozila u Nemačkoj i 774.000 ukupno.

Nemačka kancelarija za motorna vozila . KBA objavila je da je već krenula sa ispitivanjem novog softwarea za merenje emisija.

KBA je u maju u otkrila da je Daimler, koji je proizvođač Mercedes-Benza, varao koristeći tehnologiju koja bi u kombijima Vito isključila ili smanjila kontrolu emisija kad automobil nije bio testiran, čime je omogućeno zaobilaženje propisa za zaštitu životne sredine.

Ista je tehnologija pronađena u nizu drugih Daimler vozila.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.