Daimler plaća 2,2 milijarde dolara za nagodbu sa SAD-om

Daimler će platiti 1,5 milijardi američkih dolara vlastima SAD-a, te još 700 miliona dolara za poravnanje tužbe klijenata (EPA)

Njemački proizvođač automobila Daimler objavio je kako je „postigao principijelni sporazum“ sa vlastima Sjedinjenih Američkih Država kako bi se riješili građanski i okolišni sporovi zbog prekršaja u sferi emisije štetnih tvari, prenosi Deutsche Welle (DW).

Prema detaljima dogovora postignutog u četvrtak, Daimler će platiti 1,5 milijardi američkih dolara vlastima SAD-a, te još 700 miliona dolara za poravnanje tužbe klijenata.

Ova kompanija sa sjedištem u njemačkom Stuttgartu, a koja je vlasnik brenda Mercedes-Benz, objavila je kako očekuje dodatne troškove od nekoliko stotina miliona eura kako bi se u potpunosti isplatile nagodbe.

Skandal ‘Dieselgate’

Ovaj pravni spor potiče iz činjenice da su evidentirani neispravni iznosi ispušnih vrijednosti kod 250.000 dizelskih automobila i kombija Daimlera koji su nagnali na akciju kalifornijska tijela za okoliš i pravo, Ministarstvo pravde SAD-a, te američku carinu.

Iz DW-a navode kako su sporazume podržali nadzorni odbori Daimlera AG i Mercedes-Benza, ali da se čeka potvrda američkih vlasti.

Kao što je slučaj sa drugim proizvođačima u skandalu „Dieselgate“, Daimler je optužen da je skrivao činjenicu o nezakonitom softwareu u dizelskim automobilima kako bi „varao“ na provjerama vrijednosti ispušnih gasova i tako promovirao bolje rezultate nego što su zaista i bili.

Izvor: Agencije