Daimler kažnjen s 870 miliona eura

Iz Daimlera su istakli da kazna neće uzrokovati dodatni utjecaj na zaradu u trećem tromjesečju ove godine (EPA)

Njemačko tužilaštvo kaznilo je kompaniju Daimler s 870 miliona eura zbog navodnog certificiranja dizelskih automobila čija emisija nije bila u skladu s regulatornim zahtjevima, prenosi Anadolija.

Tužilaštvo u Stuttgartu, gdje je Daimlerovo sjedište, u utorak je objavilo da je Daimler kažnjen zbog kršenja nadzornih obaveza.

Iz Daimlera su rekli da su zaključili da je “u najboljem interesu kompanije” da se postupak okonča i da se neće žaliti.

Iz kompanije su naveli da se nalaz tužilaca zbog navodnih propusta Daimlera, zbog kojih su neka vozila odstupila od regulatornih zahtjeva iz 2008, u osnovi odnosi na povlačenje naloga njemačkih vlasti.

Dodali su da zadržavaju prigovore na te naloge kako bi situacija postala jasna, posebno za budući period.

Iz Daimlera su istakli da kazna neće uzrokovati dodatni utjecaj na zaradu u trećem tromjesečju ove godine.

Najpoznatija Daimlerova marka automobila jest Mercedes-Benz.

Optužnica u Braunschweigu

Njemačko državno tužilaštvo u Braunschweigu podiglo je u utorak optužnicu protiv bivših i aktualnih članova uprave koncerna Volkswagen zbog sumnje u svjesno zataškavanje skandala s manipuliranjem dizelskim motorima, prenosi Hina.

“Državno tužilaštvo Braunschweig nakon završetka opsežne istrage podiglo je optužnicu protiv Martina Winterkorna, Dietera Poetscha i Herberta Diessa. Ovim bivšim i sadašnjim članovima uprave Volkswagena AG predbacuje se da su protivno zakonima namjerno prekasno obavijestili tržište dionica”, piše u saopćenju Državnog tužilaštva Braunschweig, koje je zaduženo za istragu u slučaju “Volkswagen”.

Tužilaštvo smatra da su članovi uprave bili svjesni da bi tzv. Dizelski skandal i novčane kazne koje su rezultirale mogle negativno utjecati na vrijednost dionica VW-a.

“Optuženi su time ilegalno utjecali na kretanje cijena dionica koncerna Volkswagen”, piše u obrazloženju.

U optužnici se na 636 stranica navodi da je bivši član uprave Winterkorn “najkasnije od maja 2015.” znao za postojanje ilegalnog softvera ugrađenog u dizelske motore modela koncerna Volkswagen širom svijeta.

Manipulacije softverom

Aktualni članovi uprave Poetsch i Diess za to su saznali nekoliko mjeseci kasnije, u svakom slučaju prije nego što su krajem novembra 2015. američke vlasti objavile rezultate istrage koje su otkrile manipulacije zbog kojih su automobili davali lažne informacije o emisiji štetnih plinova.

Brojni vlasnici dionica podigli su tužbe zbog gubitaka.

VW je tek nakon objave američkih vlasti obavijestio tržišta kapitala o manipulacijama.

Winterkornov advokat već je odlučno odbacio navode iz optužnice.

Zbog posljedice manipulacija softverom koji pokazuje nivoe štetnih emisija motora Volkswagen je samo u SAD-u dosad bio primorann na isplatu više od 20 milijardi eura odštete.

Slični procesi u Evropi još traju.

Procjenjuje se da je ilegalni softver za manipulaciju rezultatima ugrađen u više od 11 miliona vozila.

Skandal s manipulacijom dizelskim motorima potakao je i javnu raspravu u Njemačkoj o štetnosti tih motora, što je rezultiralo i zabranom saobraćanja u nekim gradovima.

Izvor: Agencije