Dačić: Vrijeme je da se Tači probudi iz fatamorgane

Hashim Thaci podsjeća da će o priznanju Kosova odlučiti institucije Srbije (EPA)

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da je vrijeme da se predsjednik Kosova Hashim Thaci “probudi iz fatamorgane” i ponovno poručio da “Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova”.

Dačić je u izjavi naveo da Thaci “očigledno živi u nekom svom snu i paralelnom svetu”.

“Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, vreme je da se Tači probudi iz fatamorgane, jer samo dijalog i kompromis može dovesti do trajnog rešenja. Ultimatumi i prevare neće proći”, poručio je Dačić, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

Thaci: ‘Odlučujuća faza dijaloga’

Ranije je Thaci kazao da dijalog Srbije i Kosova nema alternativu i da je vrijeme za “novu, odlučujuću fazu” tog dijaloga, jer “normalizacija odnosa znači mir i stabilnost za regiju i sigurnu euroatlantsku perspektivu za Kosovo, ali i evropsku za Srbiju”.

On je za Glas Amerike rekao da će korist od toga imati i Beograd i Priština i da su za to zainteresirane i međunarodna zajednica i zemlje regije.

“Želim vjerovati da će to otvoriti novu stranicu u dijalogu između Kosova i Srbije ili će to biti konačna faza, što znači izvjesnu integraciju Kosova u Organizaciju Ujedinjenih naroda i bržu evropsku perspektivu Srbije”, kazao je Thaci.

Komentirajući najave da bi se u dijalog Beograda i Prištine, koji se odvija uz posredovanje Brisela, mogao uključiti i SAD, Thaci kaže da će Evropska unija i šefica evropske diplomatije Federica Mogherini zadržati glavnu ulogu u tom procesu.

“Kao i uvijek, želim da SAD ima aktivniju ulogu, jer za kosovske institucije to znači povjerenje i garancije da će proces postizanja sporazuma i njegove realizacije biti uspješan”, rekao je predsjednik Kosova, najavljujući češće susrete sa svojim kolegom, predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Mogući susret Thacija i Vučića u New Yorku

Thaci nije isključio ni mogućnost susreta s Vučićem u New Yorku već tokom predstojećeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

“Važno je da SAD bude više uključen u ovaj proces, jer nova američka administracija ima jasan stav u vezi s tim pitanjem. Imam puno povjerenje u SAD da će angažiranije pristupiti u odlučivanju u tom procesu i da će dati snažnu podršku gospođi Mogherini, jer samo EU i SAD, uz sudjelovanje drugih faktora, mogu dovesti do trajnog rješenja, postizanja konačnog sporazuma i njegove efikasne primjene, koji bi za Kosovo značio i članstvo u UN-u”, ponovio je Thaci.

Upitan hoće li insistirati na tome da Beograd prizna Nezavisnost Kosova, ili će to biti samo sporazum o normalizaciji odnosa, Thaci je odgovorio:

“Radit ćemo na punoj normalizaciji državnih odnosa i miru naša dva naroda, jer je to u interesu Kosova, Srbije i regije. Naporno ćemo raditi da Kosovo ubrzo postane član UN-a. Što se tiče priznavanja, to će se dogoditi u bliskoj budućnosti i o tomu će odlučiti srbijanske institucije. Ne možemo im nametati vremenske okvire, ili njihovu agendu u vezi s priznavanjem Kosova, ali jedno je sigurno – Kosovo i Srbija, koje su sada u ‘statusu quo‘, moraju olakšati sebi euroatlantsku i evropsku perspektivu i da jedni drugima u tome ne otežavamo.”

Izvor: Agencije