Dačić u Hrvatskoj: Riješiti pitanja nestalih i manjina

Zakon o regionalnoj jurisdikciji, kojim se Srbija proglasila nadležnom za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na području drugih država bivše Jugoslavije i na osnovu kojeg je uhićen i osuđen Veljko Marić, bit će promijenjen ukoliko se pokaže da nije u skladu s europskim standardima, najavio je tokom posjeta Zagrebu potpredsjednik srpske vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

On je na konferenciji za novinare, koju je održao s kolegicom Vesnom Pusić, naglasio da se osim Hrvatske nitko iz međunarodne zajednice dosad nije bunio na taj zakon.

“Naravno da će biti promenjen ako se pokaže da nije u skladu sa evropskom pravnom tekovinom, ali to niko nije kazao”, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, osim što “do sada nije bilo primedbi na ovaj zakon, osim iz Hrvatske”, sporni zakon dobio je najveće moguće ocjene onih koji se bave pitanjem ratnih zločina, ističući da je taj zakon omogućio kažnjavanje 170 osuđenih za ratne zločine, od kojih je 169 Srba.

“Da nije bilo tog zakon o jurisdikciji, oni ne bi bili osuđeni”, izjavio je Dačić i dodao da postoji volja da se slučaj hrvatskog državljanina Veljka Marića, kako je to već prije najavio premijer Aleksandar Vučić, što prije riješi iz “humanitarnih razloga”.

Po njegovom stavu dvije zemlje moraju odnose graditi na racionalnim osnovama, a “ne oscilirati između ljubavi i mržnje”. To pitanje, smatra Dačić, ne smije biti stvar unutarnjih političkih sukoba.

Pusić: Novi standardi su na dnevnom redu

Ministrica Pusić je kazala da ne spori da je međunarodna zajednica u određenom trenutku bila usredotočena na rješavanje pitanja ratnih zločina, posebice jer nije bilo suradnje između dviju zemalja, a i Srbija nije bila niti blizu kandidature za članstvo u EU, te stoga i nije bilo primjedbi na taj zakon.

“No, Srbija je sada već počela pregovore i danas su novi standardi na dnevnom redu (…) taj zakon nije pravno poznat i nije usklađen sa europskim standardima”, izjavila je ministrica Pusić, ističući da zakon predstavlja presedan.

“Ne postoji regionalna jurisdikcija”, kazala je ministrica i dodala da “možemo očekivati da će se taj problem skoro riješiti”.

Prije sastanka s Vesnom Pusić, Dačić se sastao s premijerom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Sabora Josipom Lekom.

Na sastanku su razgovarali o bilateralnim odnosima te otvorenim pitanjima između Hrvatske i Srbije, pri čemu je potvrđena politička volja za daljnji razvoj odnosa dviju država. Druga važna tema bila je aktualna situacija u jugoistočnoj Europi.

Leko je naglasio kako otvorena pitanja ne smiju biti kočnica u odnosima te da je istinski interes Hrvatske napredak Srbije na europskom putu, prenose hrvatski mediji.

Očekuje da dvije vlade riješe otvorena pitanja, u prvom redu problem nestalih, slučaj Veljka Marića, hrvatskog ratnog veterana osuđenog u Srbiji te položaj hrvatske manjine u Srbiji.

Riješiti sva otvorena pitanja

Dačić je izrazio spremnost za rješavanje svih otvorenih pitanja, istaknuvši da svi politički čelnici u Srbiji žele poboljšanje odnosa s Hrvatskom, prenosi Večernji list.

Rekao je da su državni tajnici Ministarstava vanjskih poslova Srbije i Hrvatske zaduženi za koordinaciju tijela koja rade na rješavanju spornih pitanja nestalih osoba, položaja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, popisa optuženih ili osuđenih za ratne zločine, povratka hrvatskog kulturnog blaga kao i povratka u Hrvatsku 32.000 izbjeglih Srba koji u Srbiji i dalje imaju status izbjeglica, pitanja njihovih penzija, povrata imovine i stanarskih prava.

Kad je riječ o granici na Dunavu, ponovio je stav da je Srbija za graničnu liniju po sredini rijeke, ali i izrazio spremnost da se to pitanje riješi međunarodnom arbitražom.

Leko i Dačić razgovarali su i o mogućnostima jače ekonomske suradnje, o zajedničkom izlasku na treća tržišta te o krizi u Ukrajini i na Bliskom istoku. Sastanku je prisustvovao i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac.

Susret sa Kolindom Grabar-Kitarović

I hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je Dačića, a tijekom susreta je potvrđena obostrana spremnost na nastavak rješavanja otvorenih pitanja, posebice pitanja nestalih, položaja manjina i razgraničenja, u duhu dobrosusjedstva, jačanja suradnje i poticanja boljitka građana obje države te perspektive zajedničke europske budućnosti, priopćeno je iz ureda predsjednice.

U tom kontekstu, dodaje se u priopćenju, naglašeno je značenje redovitih i sadržajnih susreta visokih dužnosnika dviju država te predanost dijalogu u sklopu inicijativa poput predsjedničkog procesa Brdo–Brijuni.

Dačić je predsjednici Grabar-Kitarović čestitao na izboru, poželio puno uspjeha u obavljanju odgovorne dužnosti i prenio pozdrave srpskog predsjednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića.

Izvor: Agencije