Dačić: Razgraničenje jedino rješenje, podržavam Vučića

Ivica Dačić: Za vrijeme mog mandata šest zemalja je povuklo priznanje Kosova (Tanjug)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da podržava predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je govoreći o rešavanju kosovskog pitanja rekao da se zalaže za razgraničenje sa Albancima.

“Ja se za to zalažem odavno, mislim da je to jedino moguće rešenje”, rekao je Dačić za beogradski Kurir.

Dačić je izjavio i da se promenila pozicija SAD prema pitanju Kosova da sada svi vide prištinsku stranu kao remetilački faktor koji odbija da dođe do kompromisa.

“Promenila se pozicija SAD, ranije su smatrali da je pitanje Kosova i Metohije rešeno i da imamo samo da priznamo Kosovo i da se ne otvara ta tema. Sa novom aministracijom oni su otvoreni da sagledaju sve predloge za kreativna i flksibilna rešenja. To je ono što smo mi tražili. Podržavam ovaj predlog zato što se za to zalažem već desetak godina, pošto je to jedino moguće i brzo rešenje, koje trenutno otklanja akutni problem”, rekao je Dačić za TV Prva.

Pandorina kutija je otvorena

Ističe da je, ipak, još rano govoriti o tome da li će do toga i doći, ako se uzmu u obzir izjave prištinske strane.

“Imamo situaciju da su SAD, Rusija, Francuska veoma raspoložene da se dođe do kompromisa, da EU moderira taj dijalog, a Nemačka i drugi kažu da ne treba vršiti promenu granica. Prvo su promenili granice Srbiji… pa ne možete Pandorinu kutiju koju ste otvorili povodom Srbije sada da zatvorite i kažete to nije ništa, nije se desilo i nema dalje”, kaže on.

Dačić dodaje da još nije na vidiku da će biti moguće postići rešenje po pitanju Kosova.

Bez rata u budućnosti

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je da je pitanje Kosova najvažniji i najteži problem i da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić zalaže za rešenje kojim će se izbeći rat u budućnosti.

Selaković je za RTS rekao da je o razgraničenju, za koje je Vučić juče rekao da se zalaže, govorio još Dobrica Ćosić, koji je bio predsednik SRJ pre 26 godina, prenosi agencija Beta.

“To samo govori koliko je ovaj problem dugotrajan, ozbiljan i kompleksan, a nismo uspeli da ga rešimo na druge načine kada smo bili mnogo jači”, rekao je Selaković.

Dodao je da ovo nije prvi put da Vučić govori o razgraničenju kao rešenju i ukazao na to da na Kosovo pola sveta gleda na jedan, a pola na drugi način.

“Imamo 95 posto stanovništva koji ne žele da žive u državi Srbiji. U takvoj situaciji, u kojoj su nam 2008. ostavili nezavisno Kosovo, 2009. pomerili rešavanje problema iz UN u institucije EU, 2010. dobili potvrdu Medjunarodnog sauda pravde. U tim nemogućim uslovima od predsednika Vučića, vlade, vlasti, očekuje se da se ne ugrozi naša ekonomija, da se ne ugroze investicije koje dolaze u Srbiju, da se ne ugroze penzije i plate. Pitam kako”, rekao je Selaković.

On je kazao i da se šanse 95 posto da rešenja za Kosovo neće biti i “onih pet pošto on (Vučić) izlazi sa spremnošću da se dodje do rešenja”.

Selaković je kazao da predsednik Srbije neće da prihvati da je Kosovo nezavisno “u ovim granicama u kojima nam se nameće” i da se bori da “svako dobije više, od Srpske pravoslavne crkve do svakog čoveka, da li on živi u Štrpcu, Klokotu, Ranilugu, Gračanici, ili u Metohiji”.

Izvor: Agencije