Dačić pozvao Srbe na Kosovu da izađu na izbore

Dačićev dolazak na Kosovo prate međualbanski politički sporovi o karakteru posjete i incidenti na sjeveru Kosova (Tanjug)

Premijer Srbije Ivica Dačić pozvao je na skupu u Gračanici kod Prištine kosovske Srbe da izađu na lokalne izbore i glasaju za političke snage koje će voditi jedinstvenu politiku s Beogradom u zaštiti srpskih državnih i nacionalnih interesa.

Dačić je građanima ispred manastira Gračanica rekao da Priština nema potrebe negodovati zbog miješanja Beograda u izbore na Kosovu, jer kosovski Srbi već znaju da je “jedinstvena borba za nacionalne interese jedini garant njihovog opstanka na Kosovu”.

On je ocijenio kako Prištini odgovora da što manje Srba izađe na lokalne izbore.

“Moramo učiniti nešto što njima ne odgovara, a to je uzeti vlast i iskoristiti je za svoje interese”, poručio je i pozvao srpske političare na Kosovu da se ne sukobljavaju međusobno i da “Srbi ne ginu od srpske ruke, već da tragaju za jedinstvom”.

“Nema pomoći srpskom narodu na Kosovu ako Srbija nije jaka, a ona ne može biti jaka ako nije jedinstvena i zato vas pozivam na jedinstvo u odbrani naših nacionalnih i državnih interesa”, rekao je Dačić.

‘Poruka mira’

Dačić je ispred manastira Gračanica dočekao vladika raško-prizrenski Teodosije i nekoliko stotina građana koji su uzvikivali “Srbija, Srbija”.

Premijer Srbije je na početku posjete kazao da je došao kako bi prenio poruku da se Srbija brine o svojim građanima i da će tako činiti i ubuduće.

“Za nas je bitno da Srbi budu jedinstveni i da najbolje zaštite svoje interese”, rekao je Dačić novinarima prolazeći kroz manastirsku portu okružen snažnim obezbjeđenjem.

Prema njegovim riječima Vlada Srbije na ovaj način želi da prenese i poruku mira i potrebe za zajedničkim životom na Kosovu.

Upitan da li će napustiti manastir nakon razgovora sa vladikom Teodosijem, budući da se u Gračanici dešava predizborni skup liste Građanska inicijativa Srpska čiji nastup na lokalnim izborima podržava Vlada Srbije, Dačić je odgovorio potvrdno.

“Nije moje da učestvujem na partijskim skupovima, ali jasno se zna koga Srbija podržava”, rekao je Dačić.

Kako prenose agencije, centar Gračanice je zbog predizbornog skupa okićen je srpskim znamenjima, a građani koji se okupljaju nose majice sa podrškom “Srpskoj” kao i transparente kojima se Srbi pozivaju da u što većem broju izađu na izbore. Oni skandiraju “Srbija – Srpska” .

U posjetu Gračanici, pored Dačića, doputovali su i Veljko Odalović, generalni sekretar Vlade Srbije, te Žarko Obradović, bivši ministar prosvjete.

‘Posjeta vjerskog karaktera’

Komentirajući ocjenu kosovskog premijera Hashima Thacija da je njegova posjeta Kosovu vjerskog karaktera, premijer Srbije se složio i rekao kako je to tačno jer on “vjeruje u Srbiju” i zato što je “Kosovo za svakog Srbina sveta zemlja, a dolazak u nju hodočašće”.

Dačić je poručio i da se Srbi za svoje interese na Kosovu danas ne mogu boriti oružjem već isključivo političkim sredstvima.

“Dosta nam je bilo poraza na Kosovu, treba nam pobjeda i zato od vas tražim pobjedu na lokalnim izborima. To nije pobjeda za srpsku listu, to je pobjeda za jedinstvo Beograda i Srba s Kosova i Metohije. Želim da vas Bog čuva, ali da i mi malo pomognemo Bogu tako što ćemo malo više pomoći jedni drugima i zato ne smije biti svađa između Beograda i Srba na Kosovu”, poručio je Dačić i ponovio poziv da 3. novembra Srbi izađu na izbore.

‘Zabrane kontraproduktivne’

Kosovske vlasti prije dvije sedmice nisu dopustile Dačiću da u Štrpcu na jugu Kosova prisustvuje početku izborne kampanje, nakon čega je on zaprijetio prekidom dijaloga s Prištinom, a kompromis je postignut na poziv Brisela i zvaničnicima Srbije omogućene su posjete Kosovu.

Današnji dolazak Dačića na Kosovo Priština tumači kao vjersku posjetu, a kosovski premijer Thaci rekao je kako zahtjev premijera Srbije da posjeti manastir Gračanicu ima “religiozni karakter”.

Thacijevo naglašavanje da se radi o vjerskoj posjeti analitičari u Prištini okarakterizirali su kao znak smirivanja javnog mnijenja i krugova koji se izričito protive dolasku zvaničnika iz Beograda.

Najekstremniji u tom protivljenju su pripadnici pokreta Samoopredjeljenje koji zahtijevaju da Beograd prvo prizna Kosovo, što bi bio preduvjet da se dopusti dolazak srbijanskih dužnosnika.

Ivica Dačić poručio je ranije danas da su za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine kontraproduktivne zabrane dolaska političara iz Srbije na Kosovo i da on nije došao kako bi nekom radio probleme niti da bi sudjelovao na predizbornim skupovima.

Novinari su Dačića pitali i je li moguće očekivati skori izravan susret njega i kosovskog premijera Thacija bez posrednika, na što je on odgovorio kako zvaničnici u Beogradu priželjkuju takve razgovore jer bi se “tako neka sporna pitanja brže i efikasnije rešila”.

Izvor: Agencije