Dačić o srpskim opštinama na Kosovu

Dačić naglašava da institucije neće biti ugašene dok se ne dogovori adekvatna zamjena (AFP)

Premijer Srbije Ivica Dačić izložio je u srijedu, nakon dvodnevne pete runde briselskog dijaloga s predsjednikom kosovske Vlade Hashimom Thacijem, više detalja o prijedlogu o zajednici srpskih opština kojim bi se riješio problem paralelizma institucija na sjeveru Kosova.

Thaci: U okviru zakonodavstva Kosova

Premijer Hashim Thaci ocijenio je dvodnevne razgovore s premijerom Srbije Ivicom Dačićem kao konsturktivne i naglasio da su obje strane opredijeljene za nalaženje prihvatljivih rješenja za normalizaciju situacije na sjeveru Kosova, uz napomenu da ta rješenja moraju biti u okviru kosovskog zakonodavstva.

“Svi su svjesni da paralelne strukture Srbije na sjeveru Kosova treba rasformirati što je brže moguće i to će se dogoditi. Bezbjednosne strukture će biti rasformirane, dok će se pronaći neko drugo rješenje za ustanove obrazovanja, zdravstva i javnih službi”, rekao je on novinarima nakon sastanka s Dačićem u Briselu.

To podrazumijeva, kako je kazao, da se rješenja moraju tražiti u okviru kosovskog zakonodavstva i dodao da je tokom ove godine potrebno organizirati izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova.

“Kako god neki iz međunarodne zajednice zvali te institucije, očigledno je da su one jedne i jedine na tom delu Kosova”, rekao je on novinarima nakon četverosatnog razgovora s Thacijem u kabinetu visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Naglasio je da postojeće institucije neće biti rasformirane dok ne bude dogovoreno šta će ih zamijeniti, a to su, kako je obrazložio, nove institucije pod okriljem zajednice srpskih opština.

Značajne naležnosti

Prema prijedlogu koji je Dačić iznio, u tu zajednicu bi trebale ući sve opštine u kojima Srbi imaju većinu, a ne samo one sa sjevera Kosova.

“Takva zajednica bi trebalo da ima značajne nadležnosti, da praktično omogući srpsku samoupravu i igra značajnu ulogu u političkom životu Kosova”, rekao je premijer Srbije, dodajući da bi time bilo omogućeno rješenje svih problema kojima su kosovski Srbi izloženi.

Dačić je najavio da će o detaljima strukture i nadležnosti devet srpskih opština na Kosovu tek biti razgovora na nivou radnih grupa, a i prilikom slijedeće runde dijaloga s Thacijem, koja je zakazana za 4. mart.

“Biće reči o tome kako će se birati predstavnici tih opština, da li direktno ili indirektno”, kazao je premijer, uz napomenu da je rok za postizanje dogovora kratak, jer je napredak u dijalogu ključni uslov da bi Srbija dobila datum početka pregovora s EU-om u junu.

“Nema novih uslova, ali postavlja se pitanje šta ćemo sa starim, koji su dovoljno teški da prave velike probleme?”, upitao je.

On je izrazio zadovoljstvo što se ideja o zajednici opština našla na pregovaračkom stolu i što je niko ne osporava, mada zahtijeva da se na njoj još mnogo radi, jer obuhvata mnoge druge teme.

“Kada govorite o paralelizmu institucija, vi onda govorite i o konstituisanju opština, o pravosuđu, o bezbednosm strukturama, o kojima oni stalno govore, a mi kažemo da ih nemamo, o školstvu, zdravstvu i finansijama”, ukazao je Dačić.

Nastaviti aktivnosti

On je naglasio da između Beograda i Prištine još postoje značajne razlike u vezi s time kako bi zajednica srpskih opština trebala izgledati.

“Prihvatili su da se o tome razgovara, ali se ne slažu s našim predlogom o nadležnostima i svemu ostalom”, rekao je Dačić.

Premijer je kazao da je ova runda dijaloga, i pored neslaganja, protekla u konstruktivnoj atmosferi i da bi na dogovoru o zajednici srpskih opština trebalo i dalje razgovarati, iako zadire u pitanje statusa Kosova, jer bi se na taj način došlo do sveobuhvatnog rješenja.

“Aktivnosti se nastavljaju, ali svakako nećemo uraditi ništa protiv svog naroda na Kosovu”, podvukao je Dačić i naglasio da je njegova politička linija u dijalogu Rezolucije Narodne skupštine Srbije i Platforme.

“Ja nemam pravo da idem ispod toga”, rekao je Dačić i najavio da će o ovoj temi ovih dana biti vođeni intenzivni razgovori i u državnom vrhu Srbije.

Izvor: Agencije