Dačić o pregovorima s Prištinom: Službena pozicija Beograda je razgraničenje

Trajno rješenje kosovskog pitanja bilo bi u interesu Beograda i Prištine, smatra Dačić (EPA)

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je da je službeni prijedlog Beograda u pregovorima s Prištinom “ideja o razgraničenju”.

Na pitanje novinara je li službena pozicija Beograda za rješavanje kosovskog pitanja razgovor o razgraničenju odgovorio je: “Da na takav način rešimo naš problem, to je naša zvanična ponuda.”

Prema njegovim riječima, “eventualna linija razgraničenja još nije napisana ni utvrđena”.

Naveo je i kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “u načelu dao ideju o razgraničenju, da je to princip i jedini realan način da se dođe do kompromisa, ali da se ta ideja nije razradila u dijalogu”.

“Kad je on počeo da priča o tome, o razgraničenju, da uopšte želimo tako nešto, svi su skočili i napali ga. Do sada su postojale samo dve opcije: ili je Kosovo pokrajina, ili je nezavisno. Ni o čemu drugom se nije govorilo”, rekao je Dačić. 

‘Priština ugrožava sve do sada postignuto’

Upitan šta znači razgraničenje koje je predlagao Vučić, rekao je da je to bila “samo ideja koja treba da dođe na dnevni red i da se materijalizuje”.

“Možda ima i drugih ideja o kojima može da se postigne kompromis”, dodao je Dačić.

Upitan gdje bi bilo to mjesto na kojem bi se razgovaralo o razgraničenju, odgovorio je: “Gde se dogovorimo, gde je prihvatljivo i za jednu i za drugu stranu.”

Istaknuo je i kako “Srbija ulaže izuzetne napore da dijalogom dođe do kompromisnog, a time i održivog, trajnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, a da Priština nastavlja da ugrožava sve do sada postignuto”.

Trajno rješenje u interesu svih

Smatra da bi trajno rješenje kosovskog pitanja bilo u interesu Beograda i Prištine, srpskog i albanskog naroda, ali i stabilnosti i prosperiteta u regiji.

“Posvećeni smo dijalogu sa Prištinom koji se vodi uz posredovanje EU-a, kao i sprovođenju dogovorenog iz Briselskog sporazuma. Međutim, Priština nastavlja da ugrožava sve što je uz pomoć EU-a i drugih međunarodnih činilaca postignuto na planu dijaloga i ekonomskog povezivanja”, ukazao je Dačić.

Ponovio je i stav službenog Beograda da je “za nastavak dijaloga neophodno momentalno ukidanje odluke Prištine o uvođenju tarife od 100 odsto na robu poreklom iz Srbije i Bosne i Hercegovine”.

“Osuđujemo i druge negativne korake koji se gotovo svakodnevno preduzimaju u Prištini, među kojima i odluku o formiranju tzv. vojske Kosova, čiji je cilj u suštini podizanje napetosti, blokada dijaloga i procesa traženja rešenja, uz vođenje računa o interesima obeju strana”, zaključio je Dačić.

Izvor: Agencije