Dačić: Nema razgovora o kancelarijama

Dačić: Aktuelna vlast neće ostaviti problem Kosova budućim generacijama (AFP)

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio da u nastavku dijaloga Beograda i Prištine neće biti razgovora o međusobnom otvaranju kancelarija.

“Nikakve kancelarije se ovde ne otvaraju, ovde je reč o oficirima za vezu koji bi trebalo da realizuju ono što se dogovorimo – znači nikakve kancelarije nisu na dnevnom redu, niti je to tačka o kojoj se razgovara”, rekao je Dačić u večernjim satima u subotu za Radio-televiziju Srbije.

Njegova izjava suprotna je izjavi premijera Kosova Hashima Thacija, koji je ranije ove sedmice, tokom podnošenja izvještaja o dijalogu s Dačićem, spomenuo kako je u planu  “da se vide brze mogućnosti oko otvaranja kancelarije Republike Kosova u Beogradu i kancelarija Republike Srbije u Prištini”.

Dačić je kazao da predstojeći sastanak s Thacijem u Briselu sedmog novembra “nije nikakav ključni sastanak”, dodavši da je on ugovoren ranije i da predstavlja nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

“Čuli ste (šeficu EU diplomatije) Catherine Ashton – ona je javno govorila da nema nikakvog pritiska na strane koje učestvuju u razgovorima, a svako će prihvatiti ono što misli da može da prihvati”, podsjetio je Dačić, dodajući da ne želi nikoga da laže, a “to znači da se tačno zna šta je ono što mi možemo, a šta ne možemo da prihvatimo”.

Pitanja bitna za građane

On je rekao da Beograd ima prijedlog za konačno rješenje, a ako oko toga ne može biti dogovora, može se raditi  na rješavanju nekih konkretnih pitanja koja su bitna za svakodnevni život građana.

On je napomenuo da je među temama dijaloga i provođenje dogovora koji su već potpisani, kao i pitanje vjerske i kulturne baštine.

Među temama je i finansiranje Srba na Kosovu, rekao je Dačić, te podsjetio da Evropska unija samo traži od Beograda transparentrnost finansiranja.

On je ponovio da je aktuelna  vlast u Srbiji spremna da pitanje Kosova ne ostavlja budućim generacijama i da ga riješi u potpunosti.

U Prištini  se u subotu nekoliko nevladinih organizacija  pridružilo pozivu udruženja žena Kosova i majkama nestalih osoba na protestu protiv nastavka dijaloga između Beograda i Prištine.

„Zahtijevamo od Srbije da uputi izvinjenje svim Kosovarima za kriminalna djela koja su počinili na Kosovu prema civilnom stanovništvu. Da Srbija preda kriminalace organima pravde. Srbija treba da nadoknadi materijalne i moralne štete. Od Kosovske Vlade zahtijevamo da, ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune, ne prihvati nikakve pregovore sa Srbijom, jer je to za građane Kosova neprihvatljivo“, kazala je Nysrete Kumnova, iz organizacije Poziv majke.

Izvori: Al Jazeera i agencije