Dačić: Neka se Srbi u CG ne bave završenim pitanjima

Ivica Dačić
Dačić kaže da je u odnosima došlo do velikog pomaka, naročito od promjene vlasti 2012. godine (AP)

Srbi u Crnoj Gori ne bi trebali preispitivati njezinu državnost niti se baviti završenim pitanjima, kakva su neovisnost ili članstvo u NATO-u, a objekt “Srpske kuće” trebao bi se isključivo baviti očuvanjem kulturnog identiteta srpskog naroda, izjavio je Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade Srbije za televiziju PinkM.

“Ne bi trebalo da se mi bavimo visokim temama i da se srpski narod u Crnoj Gori onda gleda kao faktor koji je antidržavni, u pogledu nezavisnosti Crne Gore, jer se onda front okreće protiv srpskog naroda. Potom mi ne možemo da razgovaramo o osnovnim temama koje nas interesuju – jezik, prava srpskog naroda, zastupljenost u državnim organima itd.”, rekao je Dačić.

Dodao je da bi, što se tiče prava srpskog naroda, volio “da se niko ne plaši da se ovde izjasni kao Srbin”.

Dačić: ‘Sestrinske države koje nemaju bliže države’

“Pa da li će se neko plašiti da će imati posledice po posao? Ne bih voleo da se stvara jedna takva atmosfera, to nije dobro. Isto kao što sam protiv toga da je u Srbiji neko u problemu zbog nečega što je bilo u prošlosti, pa sada maltene neko treba da pazi kako će se izjasniti. Mi sada imamo ljude koji dođu u Beograd, pa se izjašnjavaju kao Srbi, a dođu u Podgoricu pa se izjašnjavaju kao Crnogorci”, dodao je Dačić, kako prenosi Tanjug.

On je istaknuo da se svatko treba izjašnjavati kako hoće, a “mi da živimo kako su naši preci živeli, to znači da pomažemo jedni druge”.

Što se tiče odnosa Srbije i Crne Gore, Dačić ocjenjuje da je došlo do velikog pomaka u posljednjih pet-šest godina.

“Naročito od promene vlasti 2012. nakon Borisa Tadića. Mislim da smo uspeli da nađemo zajedničke interese i zajednički jezik, odnosno da na neki način ne kvarimo tradicionalno dobre odnose koji postoje između naša dva naroda i naše dve države, za koje inače smatram da su bratske, možda je i bolje da kažem: sestrinske, jer tu nekako ima više emocija, i da, bez obzira što u nekim temama imamo različite stavove, mi nemamo bliže narode i države nego što smo mi jedni drugima”, rekao je Dačić.

Istaknuo je da vlast u Srbiji pokušava riješiti višedesetljetni problem Kosova, ali nailazi na vanjske i unutarnje otpore, a, prema njegovim riječima, jedan takav potez jesu i izjave mitropolita Amfilohija.

“Sve u svemu, ne trebaju nam takvi sukobi na takvim relacijama. Kakve sad ima potrebe da govori bilo ko na ovakav način u javnosti? Tako mislim da podstiče otpor prema jednoj mirovnoj politici, koju vodi Beograd. To nije dobro i zato se treba čuvati toga. Mislim da je patrijarh Irinej dao najbolji odgovor”, kaže Dačić.

Rizik od sigurnosne krize u regiji

Ponovio je da je ubojstvo Olivera Ivanovića bezuman teroristički akt i da počinitelji, kao i nalogodavci, bez obzira na to tko su, moraju biti uhićeni.

Dodao je da postoje politički čimbenici “i među Albancima i među Srbima, ali i u međunarodnoj zajednici”, kojima nije u interesu da postoji stabilnost.

Dačić je rekao da postoji rizik od sigurnosne krize u regiji, za što će državni organi Srbije, i pored svega, uložiti maksimalne napore.

Izvor: Agencije