Oglasi

Dačić: Moguće izmjene platforme za Kosovo

Premijer Srbije kaže da nema spora s Nikolićem, a da će se nastaviti tekući pregovori s Prištinom.
Dačić kaže da nije bilo planirano da platforma u sadašnjem obliku bude predstavljena ParlamentuNenad Milošević/Tanjug

Premijer Srbije Ivica Dačić negirao je u subotu da postoje nesuglasice sa predsjednikom te zemlje Tomislavom Nikolićem u vezi sa platformom o Kosovu, koja je, kako kaže, podložna promjenama.

On je ponovio da platforma u sadašnjem obliku neće ići u Parlament jer tako nije ni bilo planirano.

Tekst platforme, koja zagovara uspostavljanje visokog stepena teritorijalne i političke autonomije za srpske općine na Kosovu, iscurio je u medije u protekloj sedmici, a predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u četvrtak je  predstavio taj dokument liderima opozicionih stranaka.

Stav opozicije

Dragan Đilas, lider Demokratske stranke, rekao je da je platforma "populistička i nerealna", jer bi dovela do prekida eurointegracija Srbije.

Šef Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica kazao je da Nikolić mora detaljno objasniti prijedlog za status Kosova kako bi njegova stranka odlučila hoće li podržati platformu.

U obraćanju novinarima nakon sjednice Glavnog odbora Socijalističke partije u subotu, Dačić je rekao da je "bitno da znamo šta je od svega toga moguće rešavati i sa kojim saveznicima".

"Nikada nije bio plan da platforma ide u Skupštinu, nego ustavni principi i akta, jer se u Parlamentu mora usvojiti konačan dogovor, a ne polazna platforma".

Dačić je potvrdio da u dokumentu neće ostati prva rečenica iz sadašnjeg teksta platforme, koja kaže da se treba uzdržavati od daljeg sklapanja dogovora u tekućim pregovorima i početi pregovore na novoj osnovi, prenosi Tanjug.

"U ovom trenutku ne postoji realna mogućnost da se vode pregovori na tom nivou, osim ovih koji se trenutno vode. Naše opredeljenje je da učestvujemo u daljem dijalogu zastupajući stavove koji se nalaze i u ovom dokumentu", naveo je on.

On je objasnio da to nije prva platforma o Kosovu već da ih je bilo više, te da je na sjednicu Parlamenta išla Deklaracija, a ne nešto što se moglo  mijenjati svakih pet dana.

"Ovaj praktični deo je naš stav koga ćemo se pridržavati tokom pregovora", rekao je Dačić i objasnio da će, kada se pregovori završe, ono što je rezultiralo tim pregovorima biti pretočeno u akt i podvukao da je to put kojim je dogovoreno da se ide.

Bez sukoba s Nikolićem

Prema Dačićevim riječima, dijalog sa Prištinom vodi on jer je to predložio Nikolić, a lično nije tražio da razgovara sa kosovskim premijerom Hashimom Thacijem.

Dačić je još jednom podvukao da je interes Srbije da se dijalog nastavi,  a da je, kada je riječ o platformi, razgovarano o onome što je pogled na privremeno rješenje situacije na Kosovu.

"Predsednik Srbije i Vlada prilaze tom teškom problemu kao što je Kosovo trudeći se da predlože održivo rešenje, a ne samo neke opšte ciljeve za koje unapred znamo da neće biti realizovani. Nemoguće je u Srbiji postići potpuno jedinstvo i konsenzus, ali je važno da postoji što veća saglasnost i politička stabilnost", naglasio je Dačić.

On je naveo da će se pred poslanike ići sa aktom koji će sadržati osnovne polazne principe važne za dalje pregovore, a da su sve ostalo detalji o kojima će se pregovarati narednih mjeseci u konkretnom dijalogu.

Na pitanje da li postoji sukob sa predsjednikom Srbije u vezi sa platformom Dačić je rekao da kada čita novine ima utisak da se svađa sa svima, te da to "apsolutno nije tačno".

Ranije ove sedmice, kosovski premijer Hashim Thaci kazao je da je beogradska platforma za Kosovo antievropska i da šteti miru u regiji.

Izvori: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.