Dačić i Thaci: Bez dogovora o sjeveru Kosova

Peta runda političkog dijaloga premijera Srbije Ivice Dačića i Hashima Thacija završena je u srijedu  bez dogovora o institucijama na sjeveru Kosova, ali je visoka predstavnica Evropske unije Catherine Ashton saopćila da su ona i premijeri “zadovoljni značajnim napretkom”.

Po riječima premijera Srbije, dogovor o institucijama na sjeveru Kosova nije postignut, ali je ostvaren izvjestan napredak i srpska strana je “stavila na sto” prijedlog o zajednici srpskih opština.

“Mi nećemo dozvoliti nikakvo demontiranje institucija, dok se ne dogovorimo šta će ih zameniti”, rekao je Dačić novinarima.

Složena pitanja

Po njegovom mišljenju, očekivanja međunarodne zajednice da će tokom današnje runde doći do velikog proboja bila su pretjerana.

“Kada bi problem srpsko-albanskih odnosa mogao da se reši za dva dana, neko bi to sigurno uradio pre mene”, dodao je Dačić.

Dačić je objasnio da pitanje zajednice srpskih opština uključuje brojna složena pitanja – sudstvo, sigurnost, zdravstvo i obrazovanje. “Međutim, mi smo zadovoljni što se o ovoj temi sada ozbiljno razgovara”, istakao je.

Ashton je rekla da su  Dačić i Thaci imali “detaljne” razgovore i da se iz Brisela vraćaju “u svoje glavne gradove na konsultacije”, te da će se vratiti u Brisel 4. marta.

“Premijeri su zadovoljni značajnim napretkom, kao i ja”, navodi se u saopćenju Ashton.

Thaci je izjavio novinarima da dogovor o pitanju “paralelnih struktura na sjeveru Kosova” nije postignut.

“Mogu da kažem da je danas bio konstruktivan sastanak, obje strane su ze zalagale da dođe do rješenja za situaciju na sjeveru Kosova. Tamo bi trebalo da se rasformiraju paralelne institucije i da počne vladavina prava i uspostava zakona Kosova. Također, trebalo bi da se održe novi lokalni izbori, uz posredovanje OSCE-a, ali po zakonima Kosova. Postoji dobra atmosfera da se problemi riješe”, kazao je premijer Kosova.

Glasnogovornica šefice evropske diplomatije Maja Kocijančič ranije je rekla da Evropska komisija očekuje dalji napredak u dijalogu, te da je sjever Kosova među ključnim temama.

Kocijančič je dodala da EU radi sve što može kako bi došlo do rezultata.

Reporterka Al Jazeere Katarina Drlja je izvijestila da su pregovori ključni, jer se bliži proljetni sastanak na kojem će predstavnici EU-a razmotriti napredak Srbije i Kosova i odlučiti da li mogu odrediti datum za početak pristupnih pregovora za Srbiju, odnosno sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje Kosova. Takođe, javila je da se približava datum do kojeg se odnosi Beograda i Prištine moraju normalizirati, što je uvjet za nastavak puta ka EU.

Normalizacija odnosa

Prije zajedničkog radnog ručka, Ashton je imala odvojene sastanke s Dačičem i Thacijem, a nakon tog sastanka nije bilo obraćanja medijima.

Dačić se, poslije razgovora u kabinetu Ashton, sastao i s američkim diplomatom zaduženim za Balkan Philipom Reekerom.

Premijer Srbije je prije početka razgovora poručio da je prijedlog Srbije osnivanje zajednice srpskih opština, koja treba imati jasne nadležnosti u obrazovanju, prosvjeti, pravosuđu, i da će Srbi sami birati vlast.

Ponovio je da neće biti povlačenja srpskih institucija sa Kosova dok se ne postigne konačan dogovor, da će se tražiti čvrste garancije za svaki dogovor i obećao da srpski narod na Kosovu “neće biti ostavljen na cedilu”.

Thaci je uoči susreta s Dačićem izjavio da je svjestan da je normalizacija odnosa sa Srbijom “nešto što duguje budućim generacijama” i istakao da je Kosovo sa svim “drugim susjedima” u dobrim odnosima.

Upitan dokle je spreman ići u vezi sa statusom sjeverom Kosova, Thaci je odgovorio da situacija na sjeveru “nije kao u drugim dijelovima Kosova” i da se to pitanje ne može riješiti bez “normalizacije odnosa sa Srbijom”.

Kosovski premijer se u toku prijepodneva u utorak sastao u Briselu i s predsjednikom EK-a Jose Manuelom Barrosom i predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom van Rompuyom.

Saradnja s EULEX-om

Barroso je nakon tog susreta izjavio da je “ova sedmica presudna za napredak Kosova i Srbije na evropskom putu” i izrazio očekivanje da će proteći u istom konstruktivnom duhu kao prethodne i da će “dovesti do napretka u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova”.

On je, međutim, od Thacija zatražio da se intenzivnije angažira na provođenju reformi i borbi protiv organiziranog kriminala, kao i da primijeni preporuke EK-a u vezi s viznom liberalizacijom.

U saopćenju za medije Rompuy je nakon susreta s Thacijem izjavio da su konretni rezultati u dijalogu od suštinskog značaja, naglasio da Kosovo ima evropsku perspektivu, ali je i on poručio da je neophodan veći napredak na polju poštovanja prava manjina i u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

On je također pozvao Thacija na punu saradnju s misijom EULEX-a.

Izvori: Al Jazeera i agencije