Dačić i Gruevski: Samo dva otvorena pitanja

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak da između Srbije i Makedonije postoje samo dva otvorena pitanja – odnosi Srpske pravoslavne crkve (SPC) i kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve (MPC), te različiti odnosi dvije države o pitanju Kosova.

Dačić je novinarima, poslije susreta sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, rekao da je makedonskog kolegu zamolio za uzdržanost kada je riječ o Kosovu, dok traju razgovori Beograda i Prištine, kako bi to bio doprinos dijalogu.

Ističući da se na sastanku najviše govorilo o ekonomskim odnosima između dviju zemalja, Gruevski je kazao da je razgovarano i o transportu, energiji, infrastrukturi i drugim oblastima bilateralne saradnje, javila je Anadolija.

Zajednički interesi

„Razgovarali smo i o priključenju naših država Evropskoj uniji. Vjerujemo da će na prvom narednom samitu biti započeti pregovori o integraciji“, rekao je Gruevski.

Ističući da je razgovarano i o makedonskoj manjini u Srbiji, kao i o srpskoj manjini u Makedoniji, Gruevski je kazao da je odnos prema ove dvije manjine “primjer odnosa prema manjinama” i izrazio zadovoljstvo što je makedonski jezik ušao u škole u Srbiji.

Dačić je kazao da je razumio premijera Gruevskog i kako se nada da će i on njega razumjeti bez prevodioca, te je zaključio da je i to dokaz bliskosti dviju zemalja, koji treba iskoristiti u mirne svrhe.

Premijer Srbije je istakao kako je neophodno nastaviti prijateljsku saradnju dvije države.

„Mi imamo i zajedničke interese, kao što je članstvo u Evropskoj uniji. Ustvari, želimo da sve zemlje regije uđu u Evropsku uniju“, kazao je Dačić.

Dačić se osvrnuo i na neophodnost unapređenja ekonomske saradnje Srbije i Makedonije i istakao da će i dalje biti ulagani napori ka realizaciji projekta koridora Dunav – Morava – Vardar.

Sljedeći sastanak u Beogradu

Na upit novinara o situaciji u dolini Preševa, Dačić je kazao da „Srbija nije zemlja banana“ i da uklonjeni spomenik Oslobodilačkoj vojsci Preševa, Bujanovca i Medveđe nije bio prihvatljiva stvar ispred zgrade Opštine.

On je dodao da tamošnje vlasti nisu reagirale na mnoge spomenike, ali da je pokušaj postavljanja takvog spomenika ispred opštinske zgrade neprihvatljiv i da bi u svakoj drugoj zemlji bila ista reakcija. 

Poručio je da će takvi spomenici biti dozvoljeni u mjeri “u kojoj Sjedinjene Američke Države dozvole podizanje spomenika Al-Kaidi”.

Premijer Srbije je nakon razgovora sa premijerom Makedonije najavio sastanak resornih ministarstava dvije Vlade u maju u Beogradu, što će, kako je naglasio, biti još jedan doprinos saradnji Srbije i Makedonije.

“Biće to sastanak resora važnih za naše odnose i nadam se da će biti redovni, i trebalo bi ubuduće da budu redovni”, rekao je Dačić.

Dačić će se u utorak sastati sa predsjednikom Skupštine Makedonije Trajkom Veljanoskim.

Izvor: Agencije