Dačić: Hrvatska se treba suočiti sa prošlošću

Dačić je upitao kakve Srbi imaju veze sa sukobima Hrvata i Bošnjaka (EPA)

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić nazvao je licemjernim komentare hrvatskih zvaničnika povodom posljednje presude Haškog tribunala i poručio da bi se Hrvatska trebala suočiti sa prošlošću, a ne da napada Srbiju povodom njihovih sukoba sa Bošnjacima. 

“Neverovatna je količina licemerja koju pokazuju hrvatski zvaničnici povodom poslednje presude Haškog tribunala, pa tako i danas hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović ponovo brutalno napada Srbiju povodom presude koja govori o agresiji Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu i zločinima Hrvata protiv Bošnjaka”, ocijenio je Dačić u izjavi za Tanjug.

On je upitao kakve Srbi imaju veze sa sukobima Hrvata i Bošnjaka, te o kakvoj “velikosrpskoj agresiji” govori hrvatska predsjednica kad su još devedesetih godina prošlog stoljeća u Vijeću sigurnosti raspravljali o tom pitanju.

Vijeće sigurnosti o brigadama HV-a u BiH

Dačić podsjeća da se u pismu tadašnjeg generalnog sekretara UN-a Boutrosa Boutrosa Ghalija Vijeću sigurnosti od 1. februara 1994. godine kaže: “Prema podacima koje su potvrdili članovi UNPROFOR-a elementi (snage i oprema) sljedećih jedinica Hrvatske vojske se zaista nalaze u centralnoj i južnoj BiH: Prva gardijska brigada, Druga gardijska brigada, Peta gardijska brigada, Sedma gardijska brigada, 114. brigada, 116. brigada i snage specijalne vojne policije. Materijal obuhvata tešku artiljeriju i višecijevne minske bacače.”

Također navodi da je, poslije sjednice Vijeća sigurnosti UN-a održane 3. februara 1994. godine, predsjednik Vijeća kazao: “Vijeće sigurnosti je duboko zabrinuto zbog činjenice da je Republika Hrvatska elemente Hrvatske vojske rasporedila, zajedno sa teškom vojnom opremom, u centralnim i južnim dijelovima BIH”.

Dačić kaže i da je Vijeće sigurnosti snažno osudio Republiku Hrvatsku zbog ovog “ozbiljnog i neprijateljskog akta protiv jedne države članice UN-a.” 

“Kao što Hrvatska često poručuje Srbiji, potrebno je da se Hrvatska suoči sa prošlošću, a ponajmanje joj treba da napada Srbiju povodom njihovih sukoba sa Bošnjacima. Osim ako joj Srbi nisu krivi za sve. Što je u iskrivljenom umu moguće”, zaključio je Dačić.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je ponovo odbacila zaključak Haškog tribunala da je Hrvatska učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu, tvrdeći da je ta zemlja četiri godine učestvovala u odbrani BiH.

“Kao hrvatska predsjednica želim još jednom posve jasno reći: povijesna je istina da je hrvatski narod u BiH bio prva žrtva velikosrpske agresije u susjednoj državi i prvi joj se odupro. Povijesna je istina da je Hrvatska tijekom rata u BiH zbrinula stotine tisuća bošnjačkih i hrvatskih prognanika i izbjeglica te omogućila humanitarnu pomoć i naoružavanje svih obrambenih snaga, pruživši, sukladno međunarodnom pravu, i svu drugu pomoć radi obrane teritorijalnog integriteta i opstojnosti te države”, naglasila je hrvatska predsjednica. 

“S punim pokrićem u povijesnoj istini možemo reći da je hrvatski narod, organiziran u postrojbe Hrvatskog vijeća obrane, dao presudan doprinos obrani i opstojnosti BiH u prvim mjesecima velikosrpske agresije, a potom i u daljnjim operacijama njezine obrane i oslobađanja”, poručila je Grabar-Kitarović tokom susreta sa bh. Hrvatima u Zagrebu.

Izvor: Agencije