Dačić Crnoj Gori: Ovo može izazvati velike probleme

'Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog i oteti ga od SPC-a?', upitao je Dačić (EPA)

Šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić ocijenio je da je odgovor crnogorske Vlade na molbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ne ugrožavaju imovinu Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori neprimjeren i upozorio na teške posljedice po odnose dvije zemlje, ako ta zemlja usvoji najavljeni Zakon o vjeroispovijesti kojim se predviđa i oduzimanje imovine SPC-a.

“Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog i oteti ga od SPC-a? Od koga da ga otme i uzme? Svima savetujem da ne idu protiv svetinja, niko nije dobro prošao ko je išao protiv svetinja”, poručio je Dačić u izjavi za RTV Srbije.

Dačić je rekao da Crna Gora godinama unazad pokušava na antisrpskim stavovima gradi svoj položaj i međunarodni identitet, prenosi Tanjug.

Ukazao je da je Vučić pokazao prijateljski odnos i da je istakao da ne želi da kvari dobre odnose sa Crnom Gorom već je zamolio da se ne izazivaju sukobi i problemi i podsjetio da Srbija i Crna Gora nikada u historiji nisu radile jedna protiv druge.

“Ovo može da izazove velike probleme”, rekao je Dačić.

On je ocijenio da se Vučić ponio časno, sa željom da se spriječe sukobi i da je Srbija pokazala prijateljski odnos.

“Zamislite kada bi Srbija probala da donese sličan zakon koji se odnosi na neke druge narode koji žive kod nas”, rekao je Dačić i pozvao Crnu Goru da ne ide tim putem.

‘Antidržavni element’

Dačić je rekao da se u Crnoj Gori više od 30 posto stanovnika izjašnjavaju kao Srbi, ali da se u tom zemlji shvataju kao antidržavni element.

On je istakao da je mnogo bilo odluka crnogorskih vlasti u tom pravcu, a da je jedna od njih i priznanje nezavisnosti Kosova kada, kako je naveo, Crna Gora nije išla samo protiv srbijanskih interesa već i protiv crnogorskih interesa.

Ministar je rekao da Beograd može da protestiraju i da na prijateljski način proba da utiče da se te stvari ne dešavaju, ali je rekao da Crna Gora to tumači kao miješanje u unutrašnje stvari.

Dodao je da su se onda svi miješali u unutrašnje stvari Srbije kada su priznali Kosovo.

Dačić je upozorio da će odluka crnogorskih vlasti izazvati teške posljedice u odnosima dvije zemlje i dodao da smatra da svi treba da se okrenu nečem drugom jer običan narod u Crnoj Gori ne podržava takve stvari.

Ministar je rekao i da nije čuo toliko izjava od raznih vladika tim povodom a da je bilo mnogo nastupa predstavnika SPC-a o drugim političkim pitanjima. “Ako imate hrabrosti da napadnete Vučića i Dačića zbog neke ideje, valjda smete sad nekoga u Crnoj Gori zbog toga”, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da se i ranije zalagao za jače mjere prema onima koji ne poštuju interese Srbije.

Izvor: Agencije