Dačić: Bošnjački političari stoje iza napada na Vučića

Ministri u Vladi Srbije smatraju prošlogodišnji napad na Vučića pokušajem ubistva (AP)

Nakon što su mediji u bh. entitetu Republika Srpska objavili da je Tužiteljstvo BiH obustavilo istragu protiv Almira Merdića iz Jelaha, jednog od glavnih osumnjičenih za napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića nakon komemoracije žrtvama u Srebrenici prošle godine, uslijedile su oštre reakcije ministara u njegovom kabinetu.

Ministar vanjskih poslova, ujedno i potpredsjednik Vlade Srbije, Ivica Dačić ocijenio je da to pokazuje kako “bošnjački političari u BiH stoje iza tog napada”, dok je ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin dodao da je to “skrivanje nalogodavaca i uklanjanje tragova”.

“Bošnjački političari u godinu dana ne samo da nisu ništa preduzeli na otkrivanju napadača i organizatora, već su sve učinili da ih zaštite”, ukazao je Dačić.

I sâm Merdić je, po navodima Radio-televizije Republike Srpske, potvrdio da je istraga protiv njega obustavljena.

Agenciji Srna su u Tužiteljstvu BiH rekli da do ponedjeljka ne mogu davati informacije o tom slučaju.

Vulin o pokušaju ubistva

“Pokušaj ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici nije bio slučajan, niti je sproveden bez pažljivog planiranja, a još manje bez političke pozadine i podrške”, izjavio je Vulin.

Po njemu, “još više od sramne odluke tužilaštva vređa ćutnja međunarodne zajednice”.

“Da je umesto Vučića napadnut premijer neke druge zemlje, ovo se ne bi desilo i međunarodna zajednica se ne bi umirila dok teroristi ne bi bili pohvatani i kažnjeni”, smatra Vulin.

Naveo je i kako se “pravni sistem BiH ovakvom odlukom trajno i nepovratno obrukao i poslao poruku da nije važno kakvo delo je počinjeno već protiv koga je učinjeno”.

“Od žrtve zavisi i kazna ili u ovom slučaju nagrada. Pre godinu dana Vučić je oprostio što su pokušali da ga ubiju. Godinu dana kasnije ne mogu da mu oproste što je živ”, ukazao je Vulin.

Ahmetović: Dačićeva izjava je neprimjerena

U međuvremenu je reagirao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sadik Ahmetović, rekavši kako je Dačićeva izjava “apsolutno neprimjerena” i da ne doprinosi stabilizaciji odnosa u regiji.

“Izjava Ivice Dačića je neprimjerena i bazirana na osnovi ‘rekla-kazala’. Aleksandar Vučić je u Potočarima napao ‘sam sebe’, jer masa je reagovala i to niko nije mogao kontrolisati, i to zbog ranijih Vučićevih izjava o rezoluciji UN-a o Srebrenici, hapšenju Nasera Orića u Švicarskoj i još mnogo toga”, rekao je Ahmetović za portal Klix.ba.

Smatra kako je svima u BiH, a prije svega političarima i Tužiteljtvu BiH, stalo da se otkrije ako iza napada na Vučića stoje pojedinci.

“Ništa ne ukazuje da je neko organizirao taj napad. Siguran sam u to, jer sam bio i blizu samog tog događaja. Masa je reagovala vjerovatno gnjevna na Vučićeve izjave neposredno prije obilježavanja genocida u Srebrenici prošle godine. Desio se nekontrolisan i stihijski odgovor mase, ali siguran sam da nije bilo nikakve namjere da se ugrozi život premijera Srbije”, naglasio je Ahmetović.

Navodi i kako “poruka Ivice Dačića ne treba nikome, pa ni Srbiji, jer da je postojala neka individualna odgovornost to bi se otkrilo”.

“Svako sebe treba pogledati u ogledalo i vidjeti koliko je kriv pa da izazove takvu reakciju mase. I ranije smo imali dolaske srbijanskih političara iz Srbije u Potočare, pa nije bilo takve burne reakcije građana. Ne prihvatam i ne odobravam takvu reakciju građana prema Vučiću, ali to je bio čisti revolt ljudi na ranije izjave srbijanskog premijera”, zaključio je Ahmetović.

Izvor: Agencije