Oglasi

Dačić: Albanski političari glavna prijetnja miru na Balkanu

'Albanci bi trebalo da dobro odmeravaju svoje reči, jer nema na međunarodnoj sceni više njihovih zaštitnika', rekao je Dačić.
'Katalonija se ne ugleda na bivšu Jugoslaviju, već na Kosovo', poručio je DačićArhiva

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je, reagirajući na izjave albanskih političara o ujedinjenju Kosova s Albanijom, da ti političari postaju glavna prijetnja miru i stabilnosti na Balkanu i Evropi.

"Albanci bi trebalo da dobro odmeravaju svoje reči, jer nema na međunarodnoj sceni više njihovih zaštitnika koji su bombardovali Srbiju kako bi Kosovo oteli Srbiji. To se više nikad neće ponoviti", poručuje Dačić.

"Koordinirane izjave Rame, Taćija i Musliua pokazuju da je Velika Albanija cilj svih Albanaca. Danas je Musliu tome pridodao i Niš, sutra će i Skoplje, Ulcinj, Epir...", naveo je on, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Kako kaže, Srbija nikoga ne provocira, ali se nikoga i ne plaši. Dačić se pita hoće li EU, SAD i Velika Britanija progovoriti.

"Ako to ne učine i ovoga puta, kad je Velika Albanija stigla do Niša, biće direktno odgovorni za posledice", upozorava on.

Put od snova do košmara

Dačić kaže da je to o čemu pričaju albanski političari samo san.

"Srećom, sve je ovo samo pusti san. Ali, iskustvo nas uči koliko je kratak put od snova do košmara", zaključio je Dačić.

Predsjednik Općine Bujanovac Jonuz Musliu izjavio je danas da zvanična Tirana ima punu podršku za "ujedinjenje Albanije i Kosova" ako izostane njihova evropska perspektiva, ali ne bez Preševa.

Musliu je u izjavi za agenciju Presheva Jonë rekao da podržava ranije izjave albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsjednika Hashima Thacija o uniji Albanije i Kosova, ali smatra da "bez Niša nema 'Velike Albanije'".

Thaci je izjavio za Radio Slobodna Evropa da će, ako EU zatvori vrata Kosovu, "svi Albanci regiona živjeti u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje s integracijom u evropsku porodicu".

Premijer Albanije Edi Rama nedavno je rekao da je, ako evropska perspektiva prema zapadnom Balkanu izblijedi, moguće da dođe do ujedinjenja Kosova i Albanije.

Izvor: Agencije