Da su Palestinci na prodaju, mir bi davno bio postignut

Vrata za palestinsko rukovodstvo su uvijek otvorena, poručio je Jared Kushner (EPA)

Britanski sajt Middle East Eye objavio je tekst u kojem autor Marco Carnelos iznosi svoje stavove o načinu na koji se Jared Kushner, savjetnik Bijele kuće za pitanja Bliskog istoka, bavi palestinskim pitanjem.   

Carnelos na početku teksta, objavljenog pod naslovom “Klišeji, laži i dvostruki standardi: Kushnerov iskrivljeni pogled na palestinsko pitanje”, piše kako je vrijeme da američka administracija shvati da Palestinci neće prodati svoja legitimna politička prava za 30 srebrnjaka.

Autor teksta se osvrće na intervju kojeg je Kushner dao za web stranicu Al Quds Al Arabi iz Londona. Komentirajući ovaj intervju, Carnelos kaže da je nakon njegovog čitanja teško izbjeći osjećaj beznadežnosti kada se radi o mogućnosti postizanja pravičnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca.

Besmisleni optimizam Trumpovog zeta

Ako će se percepcija koja se pojavljuje u odgovorima Kushnera zasnivati na “sporazumu stoljeća”, za koji se očekuje da će ga administracija predsjednika Donalda Trumpa uskoro obznaniti, onda se “Palestinci trebaju pripremiti za još jedan hladan tuš”, dodao je.

Carnelos smatra kako je intervju prožet starim klišejima, lažima, dvostrukim standardima i iskrivljenim viđenjem situacije između Palestinaca i Izraelaca te da ih je gotovo nemoguće sve demontirati.

Osvrćući se na Kushnerov intervju, autor teksta kaže da je optimizam kojeg zet američkog predsjednika Donalda Trumpa pokazuje “besmislen, uzimajući u obzir situaciju na terenu i stav sadašnje izraelske Vlade”. Autor ismijava riječi Trumpovog zeta o brizi arapskih lidera za Palestince te kaže kako bi bilo zanimljivo znati na koje je to arapske lidere Kushner zapravo mislio.

Zatim je direktno ukazao na izjave saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana o Palestincima, u kojima je rekao: “Vrijeme je da Palestinci prihvate ponude i pristanu da dođu za pregovarački sto, ili da zašute i prestanu se žaliti.”

Carnelos je, također, skrenuo pažnju na saučesništvo egipatske Vlade u zatvaranju Gaze te kaže kako se teško može pronaći velika briga o palestinskom narodu, a pogotovo među arapskim liderima. Vrijeme je da američka administracija konačno razumije da Palestinci nisu zainteresirani samo za svoju ekonomsku situaciju, već prvenstveno za ispunjavanje njihovih legitimnih političkih prava, dodao je.

‘Lažna naracija Billa Clintona’

Fokusiranje isključivo na ekonomsku situaciju, ne sporeći značaj tog pitanja, i dalje će izazivati sumnju da se američkim “posredovanjem” pokušava kupiti palestinsko poštivanje nepravednog ugovora u zamjenu za novac. Da su se Palestinci stvarno bili spremni “prodati”, mir bi bio postignut prije više desetljeća, ističe autor. “Ovakva vizija nije imala uspjeha u prošlosti, a neće proizvesti nikakve rezultate ni u budućnosti”, prema njegovim riječima.

“Oni [arapski lideri] žele sporazum koji poštuje dostojanstvo Palestinaca i donosi realno rješenje za pitanja o kojima se raspravlja već decenijama”, rekao je Kushner. Autor teksta kaže kako to u prevodu znači: “Zaboraviti Istočni Jerusalem kao glavni grad, pravo na povratak i palestinsku državu duž linije od 5. juna 1967. godine, s manjim prilagođavanjem (zamjene zemljišta) kojeg su strane dogovorile.”

Autor otkriva da je Kushner tokom intervjua više puta spomenuo da palestinski narod “traži nove ekonomske mogućnosti, bolja radna mjesta, veću zaradu i izglede za bolji život”, na što odgovora: “Kushner nastavlja razmišljati isto kao i sve prethodne američke administracije, prema kojima se palestinski narod može kupiti i time ubijediti da odustane od svojih legitimnih političkih prava.”

Navodi i to da je Kushner u intervjuu okrivio palestinsko rukovodstvo, koje smatra odgovornim za prolijevanje sve više palestinske krvi. Komentirao je to riječima: “Lažna naracija bivšeg američkog predsjednika [Billa] Clintona još uvijek veoma aktivna.”

Gaza, najveći zatvor na otvorenom

Kada je riječ o Gazi, autor odgovara Kushneru, koji okrivljuje palestinsko rukovodstvo i smatra ga odgovornim za tamošnju situaciju, kako je to pogrešno, jer “stanovnici Gaze su zatvorenici najvećeg zatvora na otvorenom na planeti”.

Na Kushnerove riječi da su “mnoge zemlje voljne ulagati u Gazu”, Carnelos odgovara da nijedna zemlja nije zainteresirana za ulaganja u Gazu, zbog straha da bi njihove eventualne investicije izraelski avioni mogli uništiti u bilo kom trenutku.

Naglasio je kako je “rješavanje ključnih pitanja preduvjet za stvaranje boljih uslova života, a ne obrnuto”. Ako Trumpova administracija zaista smatra da može ubijediti Palestince da potpišu “sporazum stoljeća” s takvom nespretnom vježbom u diplomatiji, kao što je to bio intervju Jareda Kushnera, i s tako ozbiljno manjkavim pristupom, onda je to definitivno daleko više amaterski nego što se ranije pretpostavljalo. 

Izvor: Agencije