Oglasi

Da li su kineski vozovi prijetnja po nacionalnu sigurnost SAD?

Nakon što je kineska kompanija CRRC pobijedila na tenderu za dizajn novih vagona u Njujorku, senator Charles Schumer zatražio njihov detaljan pregled.
Senator Schumer traži od Ministarstva trgovine da izvedu pregled "od vrha do dna"EPA

Senator demokrata Charles Schumer izjavio je da želi istragu o tome da li bi plan za kupovinu novih vagona za podzemnu železnicu u Njujorku, a koje je proizvela kineska državna kompanja CRRC, mogao da predstavlja pretnju za nacionalnu bezbednost.

On je rekao da je to pitanje postavio Ministarstvu trgovine i zatražio od njih da izvedu pregled "od vrha do dna", nakon što je kineska kompanija CRRC pobedila na javnom tenderu za dizajn novih vagona u Njujorku, prenosi AP.

Kinezi podržavaju istragu

Kako se navodi, kompanija nije dobila ugovor u Njujorku, iako je pobedila na tenderima za nabavku novih vagona u Los Anđelesu, Čikagu, Bostonu i Filadelfiji.

Eksperti za bezbednost vozova upozoravaju na prethodne cyber pretnje i hakerske napade iz Kine.

Kompanija CRRC saopštila je da podržava bilo kakvu istragu, navodeći da nema dokaza da bilo koji prozvođač namerno povezuje vagone sa cyber pretnjama.

Izvor: Agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.