Da li su došli crni dani za Apple?

Dobri rezultati prodaje su dizali brend 'nagrižene jabuke' (EPA)

Tehnološki gigant Apple nakon niza godina u kojim je redovno objavljivao podatke o svom uspješnom poslovanju odlučio je takvu praksu ukinuti. Tako ubuduće neće biti kvartalnih pokazatelja da njihovi skupocjeni uređaji, poput iPhone pametnih telefona, Mac laptopa i računara i drugih, uglavnom, prenosnih gadgeta i dalje bilježe rast prodaje, odnosno da brend ne gubi na popularnosti.

Ovaj potez je šokirao milione korisnika širom svijeta, ali i investitora, što je dovelo do pada vrijednosti dionica i svojevrsnog gubitka povjerenja u kompaniju koja se činila nedodirljivom.

S druge strane, odluka je dobro prihvaćena među proizvođačima i korisnicima konkurentskih Android uređaja, jer sakrivanje podataka poslovanja uobičajeno ukazuje na velike probleme, bez obzira koliko je kompanija velika. Za mnoge, ovo je značilo da je Apple na koljenima i da je tek početak kraja za tehnološkog diva.

Realnost je, ipak, nešto drugačija.

Vojska obožavatelja

Krunoslav Ćosić, glavni urednik na web portalu Portofon.com, navodi da Apple iza sebe ima milionsku vojsku obožavatelja koja se iz godine u godinu povećava.

Iako se po pojedinim kvartalima u godini događa pad prodaje, glavni kvartal u kojem Apple svake godine sa svojim iPhone telefonima briljira što se tiče prodaje je pred nama, dodaje, jer se svake godine novi iPhone pametni telefoni predstavljaju krajem trećeg kvartala, te je četvrti kvartal zato najplodonosniji.

Glavni urednik na web portalu Portofon.com pojašnjava da povećanje cijena iPhone mobitela i njihovih drugih uređaja pokazuje kako potražnja i dalje ne pada nego je to i dalje vrlo tražen uređaj.

“Zakon cijena je uvijek jasan – potražnja povećava cijene, a pad interesa ih snižava”, kaže stručnjak iz Hrvatske.

“Ukoliko bismo malo dublje pogledali unutar prodajnih brojki te raščlanili najskuplje Android uređaje od jeftinijih te ih zatim usporedili s brojem i prihodima uređaja s iOS operativnim sustavom, vidjeli bismo kako je Apple daleko uspješniji u tom segmentu najskupljih telefona. Appleov udio od 15-ak posto u ukupnoj prodaji pametnih telefona u cijelom svijetu time dobiva potpuno novo značenje. Jasno da je cijena iPhone telefona od četiri tisuće maraka astronomska, ali nemojmo zaboraviti kako je to istovremeno nekima pokazatelj moći i statusa kojeg žele zauzeti u društvu”, dodaje Ćosić.

Odluka da se prodajne brojke iPhone i drugih uređaja poput računara javno ne objavljuju pokazatelj je kako vodstvu kompanije u Cupertinu ne odgovaraju insinuacije o padu potražnje, zbog nedavnog velikog uspjeha Huaweija, pojašnjava on.

Appleov genom

Huawei je na drugo mjesto po prodaji u drugom tromjesečju dospio zahvaljujući svojim inovacijama, povećanju kvalitete i povoljnijim cijenama, ali je, dodaje, i kod ove kineske kompanije koja pretendira čak i na prvo mjesto koje godinama drži Samsung primjetan rast cijena.

Istovremeno, Appleov udio je i dalje vrlo sličan, ali zabrinjavaju podaci o neuspjehu mnogih drugih poznatih brandova.

Apple po mnogima više nije ona prepoznatljiva, inovativna kompanija koja stvara trendove, ali je svoj genom usadila u glave mnogih koji s nestrpljenjem čekaju svaki novi iPhone, pa makar on niti nije baš nešto novo, zaključuje stručnjak za mobilne telefone iz Hrvatske.

A Appleu niko ne može osporiti da ima vjerovatno najvjernije fanove na svijetu, barem kada je elektronika u pitanju. Već godinama fanovi širom svijeta danima kampiraju ispred prodavnica kako bi bili među prvim kupcima skupocjenih uređaja.

Salko Radovović sa portala Telefoni.ba podsjeća da je prvi iPhone bio je jedinstven uređaj na tržištu koji je definitivno bio revolucionaran model među telefonima i zapravo je istinski pionir pametnih telefona kakve danas koristimo.

Inovacijama, mogućnostima, izgledom, dizajnom jednostavno je plijenio pažnju i postao “must have” uređaj širom planete, a ovim uređajem Apple je napravio veliki pomak na svjetskom tržištu i stvorio pravi “mali” kult koji je rastao i dobijao milione sljedbenika.

Faktor u ekspanziji

Pored kvalitete iPhona i svega ostalog što je ovaj uređaj sa sobom nosio, smatra on, izuzetno bitan faktor u ekspanziji ovog telefona imao je i Steve Jobs.

“Bio je to čovjek koji je svojom pojavom i harizmom maksimizirao vrijednosti iPhona, ali i svih drugih proizvoda koje je Apple prezentovao u posljednjoj deceniji”.

Appleovi uređaji cijenom tradicionalno odskaču od konkurencije, zbog čeka se nerijetko i smatraju statusnim simbolom, koji čak i one plićeg džepa tjera na kupovinu, kako bi u očima drugih djelovali uspješnijim.

Radovović navodi da kada se formira cijena nekog novog iPhona ona nije samo rezultat kvaliteta i usluga koje taj uređaj može ponuditi, već se na to još dodaje i vrijednost brenda, “modni dodatak”, statusni simbol, Steve Jobs sindrom, navika…

Ono što fanovi konkurentskog Android operativnog sistema u raspravama često navode jeste da Appleovi uređaji uobičajeno imaju slabije komponente u odnosu na suparničke uređaje istog cjenovnog ranga te već neko vrijeme nije ponuđeno nešto revolucionarno, što uobičajeno ignoriraju fanovi kompanije iz Cupertina.

“Neosporan je kvalitet kada govorimo o bilo kojem iPhone modelu, ali ukoliko bi gledali omjer cijena-kvalitet sigurno je da postoji dosta Android uređaja kod kojih je ovaj koeficijent izrazito bolji u odnosu na iPhone smartphone. Iako mnogi Android proizvođači predstavljaju stalno neke nove inovacije, Apple ostaje vjeran tipičnim mogućnostima svojih telefona, ispravlja greške prošlih modela i dovodi do savršenstva inovacije koje su nastale prije godinu, dvije ili više. Ne treba zaboraviti da je Apple ne tako davno ipak donio nekoliko inovacija i tako usavršio 3D touch tehnologiju, Face ID skener i tako dalje. Ono u čemu je vjerovatno Apple bez premca, odnosno iPhone modeli svakako je odnos hardver – softver, odnosno to da Apple, kroz skoro pa savršene softvere, maksimizira mogućnosti hardvera, pa nije čudo što iPhone sa duplo manje radne memorije u odnosu na neki Android smartphone nudi znatno bolje i kvalitetnije korisničko iskustvo”, pojašnjava Radovović.

Kontinuirani kvalitet

On dodaje da se Appleu može zamjeriti da odavno nije izbacio neku inovaciju koja će čitav svijet zadiviti i ostaviti bez daha, ali kontinuirani kvalitet im niko ne može osporiti.

A odluka o skrivanju podataka o poslovanju je i za ljude koji prate dešavanja iz IT industrije neočekivana, a potez bi mogao imati dugoročne posljedice.

“Moram priznati da me je objava Applea da više neće objavljivati rezultate prodaje svojih uređaja iznenadila. Mislim da su dobri rezultati dizali brend ‘nagrižene jabuke’, a kada bi objavili da su prodali milione svojih uređaja sigurno je da su mnogi kupci pomislili: ‘Kada je ovo kupilo 10 miliona ljudi, onda je sigurno kvalitetno, pa zašto da ga ne kupim i ja?'”, kaže stručnjak portala Telefoni.ba.

Iako logika nalaže da će skrivanje podataka dovesti do pada vrijednosti kompanije, Radovović govori da je to teško i sa sigurnošću reći.

Apple godinama uspijeva prodati “trikove” koji se drugim čine nezamislivim i nerealnim. “Pokopati” kompaniju iz Cupertina samo zato što radi nešto što bi za druge bio veliki udarac bila bi velika greška. Jer je Apple ipak Apple i sve je moguće.

Izvor: Al Jazeera