Da li je ruska vakcina čipovana?

Kao i mnogo toga u Srbiji, i vakcinacija građana zavisi od volje i odluke Vučića (EPA)

Vest da je prva vakcina protiv koronavirusa “puštena u promet” nije toliko obradovala građane Srbije koliko činjenica da je proizvedena u Rusiji. Iako o ovoj vakcini Svetska zdravstvena organizacija i ostatak naučnog sveta nije nešto naročito informisan, ni na koji način ne utiče da tvrdokorni rusofili likuju nad ovom informacijom.

U srpskoj javnosti još nije izražena ni najmanja sumnja ili skepsa po pitanju ruske vakcine. Nekakva je izmaglica na sceni kada je reč o ovoj vakcini. Niko nije još izjavio da se neće vakcinisati sa njom, barem kada je reč o onima koji su se do sada veoma glasno suprotstavljali obaveznoj vakcinaciji.

Ljudi koji veruju da je “nas i Rusa 300 miliona” ne sumnjaju u valjanost ove vakcine i ubeđeni su da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić mislio na rusku vakcinu kada je rekao da će upravo njegovi sunarodnici među prvima u svetu imati priliku da se vakcinišu. Doduše, Vučićev ministar zdravlja Zlatibor Lončar je još 1. februara rekao da Srbija može da napravi svoju vakcinu i da joj je potrebno za tako nešto tri meseca, ali nije spomenuo koje godine. Ono što je iznenadilo sve, uključujući i one koji nisu naklonjeni Moskvi, jeste da Vučić nije mislio na rusku vakcinu kada je mislio da će Srbija biti među prvim državama koja će obezbediti cepilo protiv korona virusa. Ni on, izgleda, nije verovao da će Rusi prvi da registruju vakcinu protiv korona virusa, već je u kontaktima sa nekim drugim zemljama, S druge strane, ipak je srećan, kako je rekao, što je Rusija uspela ranije nego što se očekivalo da proizvede lek.

I vakcinacija zavisi od Vučićeve volje

Kao i mnogo toga u Srbiji, i vakcinacija građana zavisi od volje i odluke Vučića. Jednom carstvu će, međutim, morati da se privoli. Ako je za utehu, predsednik Srbije nije naročito podložan teorijama zavere tipa čipovanje, 5G, Zemlja je ravna ploča, za razliku od nekadašnjeg radikala Vučića. Što bi rekao njegov prethodnik na mestu predsednika – Poraslo dete, osamostalilo se.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Sa pojavom informacije o registrovanju ruske vakcine protiv korona virusa, nekako su se ućutali i teoretičari zavere. Stalno su u javnosti provlačili stavove da je cela pandemija i izmišljena da bi farmaceutske kuće zaradile ogromne novce zbog vakcine, da će Bil Gejts da kroz svoju vakcinu da čipuje ceo svet i da će putem 5G mreže imati kontrolu nad svim ljudima. Za sada deluje da je situacija takva da ruska vakcina nema taj čip. Tradicionalno okrenuti “majčici Rusiji” nekako ni ne ide da se takvo pitanje postavi, ali brine i ćutanje “anrivaksera”. Gotovo uvek aktivni kada je reč o vakcinama, ovoga puta i oni se ne oglašavaju. Ipak, lek dolazi iz Rusije i nekako se ne uklapa u priču o svetskoj zaveri. Kao da bi im bilo draže da je vakcina došla sa Zapada, pa da krenu u u svoju kampanju.

Ni tabloidi u Srbiji, koji su znali da bilbordima izlepe Beograd u znak zahvalnosti prema Rusiji, nisu euforično pisali o ruskoj vakcini. Ko zna, možda su i oni obazrivi zbog tih čipova, ali su objavili informaciju da je Republika Srpska već ponudila Rusiji da uplati avans za nabavku ove vakcine i da će na taj način „Srbi iz RS biti prvi Srbi koji će primiti rusku vakcinu“.

O kakvoj je vakcini riječ

Da li je ruska vakcina ona prava, da li je bezbedna, sa ili bez čipa, odlučiće, kako je najavljeno iz državnog vrha, stručnjaci u Beogradu. Dobar deo javnosti, međutim, i dalje navija za vakcine koje bi mogle da se uskoro pojave iz nekih evropskih labaratorija, najviše iz Nemačke. Nekako veruju i dalje da je nemačka medicina “die beste”. Postoje neke indicije da je državni vrh mislio na te vakcine kada je rekao da će Srbija među prvima dobiti vakcinu. Ako je logično da Rusija ne koristi čipove u medicini, još je logičnije da i „die beste“ medicina to ne radi.

Bez obzira na sve veće prijateljstvo sa Kinom, utisak je da bi najveći deo građana Srbije nekako da izbegne vakcinu koja se očekuje da stigne od “kineske braće”. I dalje postoji taj skepticizam, ali ko zna, možda ako predsednik Vučić dodatno ubedi svoje podanike u valjanost kineske vakcine možda ona postane glavni favorit u Srbiji.

Bilo kako bilo, Srbija će, ako je verovati Vučiću, imati među prvima vakcinu protiv koronavirusa. Ta potencijalna vakcina mora, međutim, prvo da bude proverena i potvrđena od srpske struke. Ono što je najvažnije, svaka vakcina koja se bude pojavila kao lek mora da bude potvrđena od svetske agencije čije je sedište u Londonu.

Srbija ima problema sa COVID-19

Pravi poznavaoci situacije u vezi sa vakcinama, upravo tu vrstu međunarodne verifikacije smatraju pouzdanom. To što je Rusija registrovala vakcinu, u međunarodnoj stručnoj javnosti, ne predstavlja relevantan proizvod sve dok ne dobije potvrdu, bez obzira šta na ovu temu govori ruski predsednik Vladimir Putin ili Srbi iz korpusa „nas i Rusa 300 miliona“. Teško da će se ta vakcina pojaviti u Srbiji bez međunarodnog i srpskog odobrenja, bez obzira na veliku „bratsku ljubav“ dva naroda.

Vakcina je, bez obzira na otpor koji nije prisutan samo u Srbiji, jedini način da se koronavirus pobedi. Teorije o tome da bi virus mogao sam od sebe da nestane, za sada, nije realan i ostavlja malo nade. Čovečanstvo je u prošlosti od nestajanja, usled bolesti, spasavala uglavnom vakcina i neverovatna je ta opčinjenost teorijama zavere kada je ova vrsta leka u pitanju.

Srbija ima mnogo problema sa korona virusom i sigurno je da bi vakcina, kao i svuda u svetu, u najboljoj meri pomogla borbu protiv COVID-a 19. Priče o čipovanim vakcinama, vakcinama koje su nezdrave i ne proverene treba ostaviti po strani. Da je sve tako lako, verovatno bi ministar zdravlja Srbije Lončar već mahao srpskom vakcinom, a predsednik Vučić bi proglasio još jednu veličanstvenu pobedu srpskog naroda.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera