Da li je proces protiv dr. Gavrankapetanovića pokušaj gušenja javnog govora?

Ljekar Ismet Gavrankapetanović prijavljen Ljekarskoj komori jer je slučaj pacijenta komentarisao u medijima (Ustupljeno Al Jazeeri)

Odbor za medicinsku etiku i deontologiju Ljekarske komore Kantona Sarajevu raspravljao je o poznatom sarajevskom ortopedu Ismetu Gavrankapetenoviću, jer je u medijima komentarisao slučaj oboljele djevojčice N. S. 

Ksenija Miladinović, predsjednica Ljekarske komore Kantona Sarajevo rekla je da se prijava Komori odnosi “na istupanje u javnosti profesora doktora Ismeta Gavrankapetanovića i nanošenja štete ugledu kolega sa discipline za zdravlje djeteta KCUS-a […]”. “Profesor Ismet Gavrankapetanović iznosi potpune neistine i dezinformacije o liječenju malodobnog pacijenta N.S.”, rekla je Miladinović, citirajući dio prijave protiv Gavrankapatenovića, koju je Komori podnijela grupa ljekara s Pedijatrijske klinike Univerziteta u Sarajevu.

Roditelji 13-godišnje djevojčice alarmirali su prošle godine javnost da na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu djetetu nije pružena adekvatna terapija. Spas za kćerku su privatnim aranžmanom našli u Turskoj. Dijagnosticiran joj je autoimuni hepatitis, ciroza i tuberkoloza jetre. Iz KCUS-a odgovornost za nedostatak lijekova pripisali su Zavodu zdravstvenog osiguranja koji ih po pravilu nabavlja. Nakon što na KCUS-u doktori nisu pregledali djevojčicu, njen otac je šefu Pedijatrijske klinike prijetio gasnim pištoljem. Uslijedio je protest uposlenika KCUS-a, ali i kontra protest građana koji su zatražili sankcije za ljekare koji su odbili potpisati odobrenje da se dijete izmjesti na liječenje van zemlje, kao i ostavku menadžmenta.

Pravila referalnog centra

Predsjednica Odbora za medicinsku etiku i deontologiju Ljekarske komore u Sarajevu, doktorica Enra Suljić, rekla je Al Jazeeri da je Pedijatrijska klinika Univerziteta u Sarajevu jedina referalna za pedijatriju u tom bosanskohercegovačkom entitetu, prema odluci Ministarstva zdravlja Federacije Bosne i Hercegovine. U praktičnom smislu to znači da se bilo koji ljekar u svom radu mora pridržavati stručnih stavova referalnog centra.

“Ljekar koji je uočio određene propuste, ili misli da su učinjeni neki popusti […], on je po etičkom, moralnom i medicinskom principu dužan o tome upoznati Ljekarsku komoru, kao organ koji se brine o esnafu”, kaže Suljić. “Osnovno je da se Gavrankapetanović nije obratio Komori”.

Suljić je odbacila tvrdnje da je Odbor Ljekarske komore raspravljao o oduzimanju licence za rad doktoru Gavrankapetanoviću. Rekla je da je njegov slučaj u srijedu proslijeđen drugim organima Komore.

Prema Statutu Komore bit će potrebno imenovati tužitelja Komore ali i saslušati samog Gavrankapetanovića.

Predmet rasprave na Odboru za medicinsku etiku i deontologiju Ljekarske komore, između ostalog, bila je i izjava Gavrankapetanovića iz janura ove godine na televiziji N1 . Komentarišući slučaj oboljele djevojčice, Gavrankapetnović je kazao: “[…] Ljekar ima posebnu svetinju – a to je bolesno dijete”. “Medicinski, to je strašan čin koji se mora pod hitno ispraviti jer – šta ako dijete prokrvari. Mi znamo da krvarenja mogu biti smrtna kod takvih bolesti”.

Doktorica Elma Vukotić, jedina od pet prisutnih članova na jučerašnjoj sjednici Odbora Ljekarske komore misli da Gavrankapetanović nije počinio nikakav prekršaj. Ona kaže da Gavrankapetanović u svojim medijskim istupima nije ulazio u način liječenja djevojčice, već je govorio o tome da djevojčica nije dobila potrebnu medicinsku uslugu.

Gavrankaptenović nije ulazio u meritum liječenja, mi ne sumnjamo u stručnost ljekara, on je u medijima govorio o neliječenju pacijenta, rekla je Vukotić za Al Jazeeru, pitajući se da li je predmet protiv Gavrankapteanovića pokušaj gušenja javnog govora.     

Kao dokaz da djevojčica nije dobila ljekarku uslugu, Vukotić je Odboru ponudila i citat direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović sa konferencije za medije iz novembra prošle godine: “Vidite, ja sam pitala eksplicitno kolege da mi odgovore ko je spreman da preuzme daljnje liječenje ovakvog djeteta, čiji su roditelji ovakvi. Niko se nije javio od kolega”, rekla je Izetbegović.

Sudbina oca

Ismet Gavrankapetanović je vršilac dužnosti direktora Opće bolnice “Prim. Dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu. Član je brojnih domaćih i međunarodnih ljekarskih asocijacija, među njima i Američke akademije ortopedskih hirurga. Član je i Kraljevskog koledža hirurga iz Londona, Britanske ortopedske asocijacije, Evropskog udruženja sportske traumatologije, hirurgija koljena i artroskopija, član je Britanskog udruženja hirurga lakta i ramena…

Bez obzira na proces koji se pred Ljekarskom komorom vodi protiv njega on kaže da ostaje dosljedan svojim ranijim stavovima. Komentarišući postupak protiv njega, on je rekao da kada je njegov otac mogao otići u zatvor zbog pjesme, on je također spreman ostati bez ljekarske licence u borbi za bolesno dijete. Njegov otac, Munir Gavrankapetanović, uhapšen je 1949. godine i osuđen na osmogodišnju kaznu zatvora kao muslimanski aktivist.

“Zaštita bolesnog djeteta je moralni princip prvog reda i za taj princip se bori. Ako odšutimo […] onda je svijet pravde, morala i etike srušen”, rekao je Gavrankapetanović Al Jazeeri.

Djevojčica je u međuvremenu izliječena, no njen je slučaj postao predmetom istrage Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Izvor: Al Jazeera