Da li će novi zakon utjecati na sudbinu Abu Hamze

Sirijac Imad al Husin, poznatiji kao Abu Hamza, od 2008. godine nalazi se u pritvoru u Imgracijskom centru bez ikakve optužbe (Al Jazeera)

Poslanici Parlamenta BiH raspravljali su o prijedlozima zakona o strancima i azilu. Do sada je ta tematika bila tretirana jednim zakonom, no ukazala se potreba na razdvajanje pitanja azila i stranaca, zbog novih prilika i promjena u evropskom zakonodavstvu, objašnjeno je u Parlamentu.

„U prijedlogu zakona se kaže da se ukupno trajanje nadzora u imigracijskom centru ne može produžiti dalje od 18 mjeseci. Za osobe za koje se i dalje utvrdi potreba nadzora predviđa se ograničenje kretanja na određeno područje ili mjesto uz obvezu javljanja“, izvještava iz Sarajeva reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

„Ono što je zanimljivo je to kako bi ovakve odredbe i promjene zakona mogle utjecati na trenutačne slučajeve, od kojih je najpoznatiji onaj Imada al Husina, Sirijca poznatijeg kao Abu Hamza. On je od 2008. godine u Imigracijskom centru u pritvoru bez optužbe, zbog toga što se sumnja da je sigurnosna prijetnja BiH.”

Retroaktivna primjena zakona

Bosna i Hercegovina je Abu Hamzu pokušala izručiti u rodnu Siriju, ali to nije bilo moguće, te se obratila drugim zemljama. Međutim, stiglo je 39 odbijenica za njegovo izručenje.

On je tako ušao u osmu godinu boravka u Imigracijskom centru, a novi prijedlog zakona predviđa kako se taj boravak ne bi mogao produžiti dalje od godinu i po dana.

„Razgovarao sam sa zastupnicima, međutim, niko od njih nije siguran kako bi usvajanje ovakvog zakona moglo utjecati na taj konkretni slučaj. Jedni kažu da nemaju informacija, drugi smatraju da se zakon neće moći primjenjivati retroaktivno, dakle na već postojeće slučaje“, javlja Pavković.

Dodaje da je prijedlog zakona bio u prvom čitanju te se vraća u proceduru. Za očekivati je kako će u drugom čitanju biti usvojen, jer je većina poslanika u raspravi podržala odredbe zakona usklađene sa onima u Evropskoj uniji u kojima se govori o rješenjima boravka za strane naučnike ili sezonske radnike.

Izvor: Al Jazeera