Cyril Ramaphosa novi predsjednik JAR-a

Parlament Južnoafričke Republike u četvrtak je izabrao Cyrila Ramaphosu za novog predsjednika, dan nakon što je skandalima opterećeni prethodni lider Jacob Zuma ipak podnio ostavku pod pritiskom vladajuće stranke Afričkog nacionalnog kongresa.

Ramaphosa nije imao protivkandidata i njegov izbor proglasio je predsjednik Vrhovnog suda Mogoeng.

Ramaphosa, koji je bio zamjenik predsjednika države u vrijeme Zuminog mandata, obećao je kako će se boriti protiv korupcije i nepotizma, koji su obilježili dva Zumina predsjednička mandata.

Smrtonosni obračun s rudarima

Dvije glavne opozicione stranke odbile su glasati za Ramaphosu, iako su podržale Zumin silazak s vlasti.

Opozicione stranke kontinuirano kritiziraju tog multimilijunaša i poslovnog čovjeka, zbog uloge u smrtonosnom obračunu sa štrajkom rudara prije nekoliko godina.

On je 2012. godine bio dio rudarske tvrtke Lonmin i neposredno prije nego što je policija pobila 34 rudara slao je pisane poruke firmi i vladinim zvaničnicima, u kojima je tražio da se poduzme akcija protiv “tih kriminalca”.

Kasnije se izvinio zbog izbora riječi u tim porukama, ali je kazao kako nikad nije želio da rudari budu ubijeni.

Mnogi se u Južnoafričkoj Republici nadaju kako će Ramaphosa pokrenuti državu, nakon niza korupcijskih skandala, koji su naštetili popularnosti stranke Nelsona Mandele.

Bogatstvo od 450 miliona dolara

Rođen 1952. godine u Sowetu pokraj Johannesburga, Ramaphosa se politički aktivirao na studiju prava i za vrijeme aparthejda zatvoren je i držan u samici.

Bio je jedna od ključnih osoba u osnivanju moćnog Kongresa južnoafričkog trgovinskog sindikata, a kao generalni sekretar ANC-a, početkom 1990-ih, bio je dio tima koji je ispregovarao kraj aparthejda i izradio novi napredni južnoafrički Ustav.

Ramaphosa se nije pojavio na historijskoj inauguraciji Mandele, jer je bio razočaran time što ga je potisnuo Thabo Mbeki, i tako je želio pokazati svoje nezadovoljstvo.

Okrenuo se biznisu te je, među ostalim, doveo franšizu McDonald'sa u JAR.

Magazin Forbes procijenio je 2015. godine njegovo bogatstvo na više od 450 miliona dolara.

Ramaphosa je bio Zumin zamjenik od 2014. godine, pa ga kritiziraju da nije dovoljno glasno govorio o korupcijskim skandalima vezanim uz dosadašnjeg predsjednika.

Porodica Gupta ‘otela državu’

Zuma (75) je u 30-minutnog oproštajnom obraćanju naciji u srijedu kazao kako se ne slaže s načinom na koji ga je ANC prisilio na prijevremeni završetak predsjedničkog mandata, nakon što ga je Ramaphosa prošle godine zamijenio na čelu stranke, no ipak prihvata odluku stranke.

Zumu, između ostalog, optužuju da je dozvolio bogatoj indijskoj poslovnoj porodici Gupta da “otme državu” unosnim poslovnim ugovorima i, možda, čak i utjecajem na imenovanja u vladi.

Mogao bi biti suočen s krivičnim progonom, a u srijedu je poručio kako ne razumije šta je pogrešno napravio.

Izvor: Al Jazeera i agencije