Cyber kriminal unosniji od trgovine drogom

U posljednje dvije godine je više od 280 miliona lozinki 'provaljeno' i pušteno u opticaj na internet (AFP)

Plaćanje robe i usluga putem interneta sve je popularnije, a stručnjaci upozoravaju da ono često nosi rizike zloupotrebe platnih kartica budući da je cyber kriminal u porastu.

Neke procjene pokazuju da je vrijednost kriminala na internetu veća od ukupne svjetske trgovine drogom.

Tokom ove godine građani Srbije prijavili su više desetina zloupotreba platnih kartica, a šteta se kretala od nekoliko desetina pa do nekoliko hiljada eura.

Šef Odsjeka za elektronski kriminal u Odjeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Vladimir Urošević kaže da su zloupotrebe prilikom online kupovine i plaćanja platnim karticama sve češće.

On je za Tanjug objasnio da, pored takozvanog phishinga (pecanja) korisnika koji se dovode u zabludu da daju svoje podatke misleći da se radi o legitimnim internetskim stranicama za kupovinu ili za online transakcije, sve češće je takozvano ciljano pecanje (spear phishing), namijenjeno tačno određenim korisnicima od kojih se žele “uzeti” podaci.

“Koriste se i SPAM poruke i socijalni inženjering kako bi se korisnici doveli u zabludu da odaju određene podatke, poput podataka o platnim karticama, bankovnim računima”, rekao je Urošević.

“U svetu su veoma česti i ‘farming napadi’ i upotreba računarskih virusa da bi se zarazio računar korisnika i tako skupili određeni podaci, među kojima i brojevi platnih kartica i ostali podaci potrebni za online kupovinu.”

Poželjne promjene lozinke

Hakerskih zloupotreba u Srbiji, dodao je, bilo je puno, posebno prilikom kupovine u elektronskim prodavnicama tokom 2009. i 2010. godine, a žrtve su bili strani državljani.

Osnovna preventiva je da građani vode računa o tome koje informacije objavljuju na internetu, a posebno da obrate pažnju i ne daju tako lako one podatke koje su finansijske prirode.

Urošević je naveo da bi poželjno bilo i da se često, bar jednom mjesečno, promijeni prijava i lozinka na online nalozima i da se uvijek provjerava da li internetska stranica koji se posjećuje ima sigurnosne kontrole prije nego što se unesu lični podaci.

Naveo je i da se mogu koristiti servisi za alarmiranje u slučaju prevare poput obavještavanja SMS porukom, elektronskom poštom i slično.

Švedska IT kompanija Verisec, koja nudi inovativna rješenja u zaštiti elektronskih i informacionih sitema banaka, državnih institucija i kompanija širom svijeta, otvorila je nedavno novi razvojni centar u Beogradu, specijaliziran za razvoj najsavremenije tehnologije na polju IT zaštite i kriptografije.

Suosnivač i potpredsjednik te kompanije, zadužen za strategiju i poslovni razvoj, Dragoljub Nešić, koji već 20 godina živi i radi u Švedskoj, rekao je za Tanjug da je važno da se radi na razvoju IT zaštite zbog brzog rasta cyber kriminala.

“Procenjuje se da je vrednost kriminala na internetu veća od ukupne svetske trgovine drogama, i da i dalje brzo raste”, upozorio je.

Lažni identiteti

Cyber kriminal je u porastu u cijelom svijetu, a u Švedskoj, naprimjer, u prvih šest mjeseci ove godine obim provala u računarske sisteme porastao je 99 posto u odnosu na isti period prošle godine.

U posljednje dvije godine je više od 280 miliona lozinki “provaljeno” i pušteno u opticaj na internet, tako da ih bilo ko može koristiti, ukazao je Nešić.

On je naveo da su najčešći oblici zloupotrebe kupovina preko interneta na tuđi račun, upotreba lažnih identiteta prilikom kupovine, ili da prodavač prevari kupca da kupi robu koja nikad ne bude isporučena.

Nešić je rekao da je najvažnije izbjeći upotrebu statičnih lozinki, jer je jedan od najjednostavnijih načina da se dobiju podaci tako što se “provali” lozinka na računaru gdje postoji neki web servis koji nije dovoljno dobro zaštićen.

“Napadaču koji sedi u udaljenom ćošku sveta svejedno je gde se cilj nalazi, više nema potrebe da se stavlja crna čarapa na glavu i da se, kao nekada, obija banka ili pljačka pojedinac. A kako su rizici da se bude uhvaćen i osuđen za takav prestup veoma mali, jasno je zašto je privlačno baviti se ovom vrstom kriminala”, dodao je.

Predsjednik Comtrade grupe Veselin Jevrosimović smatra da su “direktne” zloupotrebe ipak veće nego one putem interneta.

“Mnogo veća opasnost je kad kupujete u radnji nego preko interneta. Što se tiče zloupotreba, tehnološki kriminal, nažalost, prate i tehnološka dostignuća, ali postoje firme koje su specijalizovane da se bore protiv tih zloupotreba, poput Comtradea”, kazao je on.

Jevrosimović je rekao da su najveće zloupotrebe na internet otkrivanje podataka platne kartice, a da će dolazak Paypala u Srbiju omogućiti sigurniji način transakcije.

Izvor: Agencije