Cvjeta prodaja glasova za izbore u BiH

Nevladine organizacije koje nadgledaju tok predizborne kampanje za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini bilježe velik broj nepravilnosti, između ostalih i trgovinu glasovima.

Problem je, kažu, što institucije koje treba da sankcioniraju počinioce reagiraju sporo ili nikako, javlja Nadina Maličbegović, novinarka Al Jazeere.

Ona je u Centralnoj izbornoj komisiji BiH pitala za razloge takvog postupka, ali odgovor nije dobila.  

Među stotinama oglasa na portalu za kupovinu i prodaju nalaze se i oni kojima se trguje glasovima za lokalne izbore.

Osoba čiji je identitet poznat redakciji Al Jazeere tako svoj glas prodaje za pedeset maraka, odnosno 25 eura. Ukoliko glasa cijela porodica, kaže, cijena može biti i niža.

Ta osoba je novinarki Al Jazeere kazala da može prikupiti najmanje osam glasova za prodaju. U slučaju da se svih osam glasova prodaje zajedno, cijena je 40 maraka, odnosno 20 eura po glasu.

Raspon cijena

Na portalu za prodaju se oglasi nude po cijenama od po 10 maraka, odnosno pet eura, ali se prodaju i po cijeni od 100 maraka, odnosno 50 eura.

“Nemam razloga da ne glasam, ja sam neopredijeljen politički, meni je to sve isto. I što ne bi sad glasao ako meni neko da nešto za to?”, poručio je sagovornik Al Jazeere koji prodaje glasove putem Internet oglašavanja. 

Sagovornik Al Jazeere nema ideju kako da dokaže da je svoj glas dao onome ko je za to platio, no objašnjava da su mu sve opcije otvorene.

U Koaliciji “Pod lupom” bilježe i takve nepravilnosti u predizbornom procesu. Apelirali su na Centralnu izbornu komisiju i istražne organe da sankcioniraju počinioce, no ništa se nije dogodilo. 

Vehid Šehić iz te koalicije je kazao: “Postoji ovdje apsolutno jedna neodgovornost svih, pa i nas, građana. Ne prijavljujemo i ono što vidimo, a predstavlja sumnju u krivične radnje. Institucije ne rade svoj posao. Mnoge institucije čekaju da im donesete sve zdravo za gotovo što se narodski kaže. I kad živite u tako neodgovornom društvu onda je teško očekivati promjene.”

“U CIK-u BiH kažu da u ovom trenutku neće davati izjave za medije, da će sve prigovore razmotriti na sjednicama. Izvještaj Koalicije pod lupom su dobili, no većina prigovora je, kažu neosnovana, jer ne sadrži dokaze”, javlja Maličbegović.

Ukoliko ih nađu, pokrenut će postupak ili prijaviti istražnim organima. Od početka kampanje za oktobarske izbore, Tužilaštvo BiH nije primilo niti jednu prijavu o nepravilnostima.

Kupovina glasova

Kupovinu i prodaju glasova istraživalo je 2010. Na spisku osumnjičenih bilo je nekoliko desetaka osoba, među njima najviše članova i simpatizera Narodne stranke Radom za boljitak, osumnjičenih da su glasove za ovu stranku plaćali po pedeset eura.

Utvrđeno je da su jedni novac dobijali odmah, drugi naknadno, iz federalnog budžeta namijenjenog poljoprivredi.

Tako je, podsjetimo, Nenad Komšić iz Kiseljaka dobio poticaj za razvoj pčelarstva, iako se nikada nije bavio pčelarstvom.

“Ja uzgoj pčela nemam, to je bio lažni poticaj”, kazao je on.
Zbog kupovine glasova i pritiska na glasače državni Sud je 2013. osudio dvije osobe – jednu uvjetno, druga je zatvorsku kaznu od pola godine zamijenila novčanom.

Riječ je o osobi kojoj je stranka osigurala kompenzacijski mandat u Parlamentu Federacije. Čelnici stranaka zbog istog krivičnog djela nisu sankcionirani.

Izvor: Al Jazeera