Cvijeće u znak sjećanja na Zorana Đinđića

Milorad Ulemek
Zbog Đinđićevog ubistva na 40 godina zatvora osuđeni su Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović, dok nalogodavci nisu otkriveni (EPA)

Prije 15 godina, 12. ožujka 2003., ubijen je premijer Srbije i čelnik Demokratske stranke (DS) Zoran Đindić, prvi demokratski izabrani premijer Srbije.

Ubijen je u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a u prvom priopćenju nakon ubojstva Vlada je kao organizatore i počinitelje atentata označila pripadnike “zemunskog klana”, a kao organizatori te grupe navedeni su bivši zapovjednik raspuštene Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija i vođa klana Dušan Spasojević i Mile Luković, prenosi Tanjug.

U priopćenju je Vlada navela i da je upravo tog dana trebao biti potpisan nalog za uhićenje članova “zemunskog klana, najveće organizovane kriminalne grupe na prostoru bivše Jugoslavije”.

Nekoliko sati nakon ubojstva Zorana Ðinđića Vlada Srbije proglasila je izvanredno stanje u zemlji, koje je trajalo do 22. travnja.

Ðinđić je pokopan 15. ožujka u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija, a u povorci ulicama Beograda prema groblju bilo je više stotina tisuća građana.

Nalogodavci nisu otkriveni

Optužnica protiv 44 osobe podignuta je 2003., suđenje je počelo u prosincu te godine, a okrivljeni su proglašeni krivima u svibnju 2007. i osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Na 40 godina osuđeni su Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović, te je presude potvrdio i Vrhovni sud Srbije 29. prosinca 2008., dok nalogodavci Ðindićeva ubojstva nisu otkriveni do danas.

Ðinđić je rođen 1. kolovoza 1952. u Bosanskom Šamcu, studij filozofije počeo je u Beogradu, a po završetku studija otišao je u Njemačku, gdje je i doktorirao, da bi se u zemlju vratio nakon pada Berlinskog zida.

U Demokratskoj stranci bio je od 1989., kao jedan od njezinih osnivača i predsjednik, a nakon pobjede oporbe na lokalnim izborima 1997. postao je prvi gradonačelnik Beograda koji nije bio član Komunističke partije.

Tijekom 2000. godine bio je glavni strateg i organizator kampanje oporbe, koja je završila 5. listopada odlaskom Slobodana Miloševića s vlasti.

U siječnju 2001. postaje prvi demokratski izabrani premijer Srbije, a već u ekspozeu koji je podnio pred zastupnicima u Skupštini rekao je da je Srbija u prethodnih deset godina bila prepuštena “na milost i nemilost brutalnim interesnim grupama unutar zemlje i međunarodnim interesima spolja, ali da je to vreme prošlo 5. oktobra”.

Počeo demokratizaciju i reforme

Ðinđić i njegova vlada počeli su procese demokratizacije u društvu te socijalne i ekonomske reforme.

Članovi obitelji Zorana Đinđića, predstavnici Demokratske stranke i građani položili su u ponedjeljak cvijeće i vijence na grob ubijenog premijera.

Cvijeće su položili supruga Ružica Đinđić i sin Luka, dosadašnji predsjednik DS-a Dragan Šutanovac i članovi te stranke Slobodan Milosavljević, Branislav Lečić, Nada Kolundžija i Goran Ćirić, prenosi Beta.

Počast Đinđiću odao je i predsjednik Nove stranke Zoran Živković, koji je nakon njegovog ubojstva bio premijer i predsjednik Demokratske stranke.

Izvor: Agencije