Čuvari reda, poretka i Twittera

Duhaček nije prvi koji je završio na sudu zbog sličnih stvari. Policija već godinama bez pardona prijavljuje zbog ACAB-a (Filip Kos / Pixsell)

Uz interventnu, specijalnu, antiterorističku, pa onu koja se bavi drogama, gospodarskim kriminalom i čime već sve ne, Hrvatska je dobila i Twitter policiju koja po potrebi reagira i na Facebook. Ovaj novi odred sastavljen od prekaljenih profesionalaca zadužen je da dan i noć pazi tko i što piše na društvenim mrežama.

Bolje nego ijedan logaritam pronalaze svaki sporan status. Posebno ako je usmjeren protiv mlade hrvatske države, demokratski izabrane vlasti ili njenih državotvornih čuvara. Odred za čistoću funkcionira toliko besprijekorno da će vas otkriti čak i ako svoje nečasne namjere ruganja s državom zakukuljite u satiru spominjući u istom stihu fekalije i mitsku planinu Velebit.

Automatski vas čeka privođenje, prekršajni nalog, sudac i dvjesto njemačkih maraka kazne koja se po tko zna kojem tečaju obračunava u kunama.

Zatvor umjesto seminara

Ako ne vjerujete evo vam primjer novinara portal Index.hr Gordana Duhačeka. Njega su u ponedjeljak priveli na zagrebačkom aerodromu s kojeg je namjeravao odletjeti u Njemačku. Premda Duhaček nije namjeravao pobjeći, nego je išao na seminar za novinare, pravda ga je u tome uspjela spriječiti pa je umjesto na obuci završio u ćuzi.

Policija je, treba i to napomenuti, prema njemu bila milostiva, s obzirom da je iza rešetaka trebao završiti još dva dana ranije kada je kraj Županje iz BiH ulazio u Hrvatsku, ali su mu tamo progledali kroz prste i dopustili mu da se sam javi na policiju. Ovaj je to i učinio, ali – kako se kasnije utvrdilo – učinio je to u nedjelju kada se revni čuvari reda, poretka i Twittera odmaraju, pa ga nisu registrirali.

Što je Duhačekov krimen? Uz to što je novinar i komentator koji revno bilježi greške vlasti, posebno u ljudsko-pravaškom sektoru, on je i twitteraš, pa je jednom prigodom, ima tome barem godinu dana, komentirajući na toj društvenoj mreži brutalnu policijsku akciju u jednoj zadarskoj pečenjari napisao – ‘ACAB’, za policiju uvredljivu skraćenicu od engleske rečenice ‘All cops are bastards’ što hoće reći ‘Svi policajci su kopilad’ koju uglavnom koriste navijačke skupine i anarhističke muzičke skupine, a koja se proširila po cijelom svijetu.

Osim toga, Duhaček je skrojio i satiričnu pjesmicu parafrazirajući nacionalnu budnicu ‘Vila Velebita’ koju je pretvorio u ‘Govna Velebita’, pokušavajući upozoriti na problem s fekalijama koje su preplavile Plitvice i Jadran. Premda mu ta persiflaža i nije osobito poetski uspjela – pogotovo kad se sjetite puno uspjelijih iz Feral Tribunea ili prerade hrvatske himne ‘Lijepa naša haubico’ iz Novosti nakon vojne parade u Zagrebu – ipak je njome, kako je utvrdila policija, povrijedio ‘moralne osjećaje građana’, pa zbog ove doskočice također čeka presudu koja bi mu danas trebala biti izrečena.

Duhačeka se zbog fekalija na Twitteru goni po članku 14 Zakona o prekršajima koji kaže da tko na javnom mjestu vrijeđa ili omalovažava moralne osjećaje građana bit će kažnjen s kaznom od 50 do 200 njemačkih maraka ili kaznom zatvora do 30 dana. Ista kazna predviđena je i u članku 17. istog Zakona koji se odnosi na vrijeđanje ili omalovažavanje državnih organa, odnosno sprečavanje u obavljanju dužnosti, po kojem je twitterašu već presuđeno s kaznom od 200 DEM-a (DM-ovi zaostali u zakonu kao zaštita od inflacije) zbog spomenutog ACAB-a i to, kako je obrazložio sud, zato što se ne radi o ‘slobodnom izražavanju mišljenja, već o vrijeđanju policijskih službenika prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem njihove službe’.

Nije nepotrebno spomenuti da je isti sudac koji je kaznio Duhačeka istu mjeru – plus zabranu približavanja spomeniku – izrekao i aktivisti Zoranu Ercegu koji se usudio kritizirati politiku Franje Tuđmana i to točno kraj spomenika prvom hrvatskom predsjedniku.

ACAB ispred ZDS

Duhaček nije prvi koji je završio na sudu zbog sličnih stvari. Policija već godinama bez pardona prijavljuje zbog ACAB-a. Posebno su im na meti navijači pa se nije jednom dogodilo da završe i s pendrecima po leđima kada bi ih uhvatili. Osim ACAB-a policiji smeta i brojka 1312 koja predstavlja ‘abecednu šifru’ za ACAB pa su tako prijavljeni i navijači KK Splita koji su nosili transparent ‘1950=1312’ pri čemu ova prva brojka predstavlja godinu utemeljenja splitske navijačke skupine Torcida, a druga ACAB, odnosno vrijeđanje policije.

Slično je prošao, zabilježio je portal Telegram, i jedan koji je na svom Facebook profilu stavio, kako piše u presudi, “sliku maskirane osobe koja u ruci drži posložene karte redoslijedom AS, 3, AS, 2, što je zamjena za međunarodno poznatu skraćenicu ACAB kojom se omalovažavaju policajci”. Sve su ove zakučaste fraze policajci naučili u Uputama MUP-a pod nazivom “Simboli i znaci od interesa za postupanje po zločinima iz mržnje” koju su neki očito temeljito proučili.

Međutim, kako Duhaček nije navijač iza kojeg stoji tek njegova uska skupina istomišljenika, nego aktivist LGBT zajednice i komentator vrlo čitanog portala, njegov slučaj su ovih dana komentirali praktički svi koji nešto u Hrvatskoj znače. Iz Vlade su pravdali policiju, lijevo-liberalna opozicija sazivala je konferencije za novinare tražeći svoje političke poene, dok je desnica poručivala da je odavno došlo vrijeme da se stane na kraj novinarima koji misle da im je sve dozvoljeno pa i vrijeđanje hrvatskih svetinja.

Uostalom, baš je netko s desnog političkog spektra i prijavio Duhačeka na osnovu čega je reagirala policija. Suočen s kritikama da guši medijske slobode i zastrašuje novinare, ministar policije Davor Božinović zatražio je „kompletno izvješće glavnog ravnatelja policije sa svim činjenicama vezanim za taj slučaj“, ali da se radi o uobičajenom postupku s obzirom da se osumnjičeni nije javio na poziv policije i da je priveden zbog toga, a ne zbog Twittera, kao i da mu je odjavljeno prebivalište u Hrvatskoj s obzirom da ga policija nekoliko puta nije pronašla na adresi na kojoj je bio prijavljen.

Znatiželjni novinari pitali su ministra zašto je policija tako brza i revna kada se radi o satiri i ACAB-u, dok vrlo uspješno drži i oči i uši zatvorene kada se skandira „Za dom spremni“ ili „Ubij Srbina“, kao što je, primjerice, bio slučaj u nedjelju na nogometnoj utakmici Rijeka-Hajduk, a čime su društvene mreže i komentari na portalima preplavljeni. Božinović je odgovorio da policija radi po zakonu.

„Policija reagira i to nije točna informacija. Policija ne prati posebne profile, ali kad dobije informaciju, onda reagira ako smatra da postoji sumnja na počinjenje nekog prekršaja, reagira prema prekršajnom sudu. Prekršajni sud u konačnici donosi odluku o tome je li prijava bila opravdana ili nije“, kazao je ministar.

‘Ćaća, di su pare?’

Činjenica je, međutim, da bez obzira što Božinović govorio, nismo pred zakonom isti. Novinari, koji su svakodnevno izloženi prijetnjama, prijavljuju te slučajeve policiji koja ih tek zabilježi. S druge strane, kada su mete političari na vlasti reagira se efikasno i odmah, kao što je bio primjer prije dvije godine kada je jedan 21-godišnjak uhapšen jer je prijetio premijeru Andreju Plenkoviću.

Uz to, nedavno je priveden i čovjek koji je Plenkovića oslovio kao „ćaću“, što je u Hrvatskoj bio nadimak koji je „zaslužio“ Plenkovićev prethodnik Ivo Sanader pa je napravljena i Facebook stranica „Ćaća, di su pare?“ s aludiranjem na kriminal bivšeg predsjednika Vlade. Stoga je Duhaček u pravu kad kaže da u Hrvatskoj postoje privilegirane skupine.

„Policija očito ima svoje preferencije koje dolaze i od kulture u policiji i od politike koja upravlja policijom. ‘Za dom spremni’ nije problem za našeg premijera, a punk uzrečica ‘ACAB’ je. To je nevjerojatno da se jače u Hrvatskoj kažnjava punk izraz nego ustaški slogan. To je kombinacija općenite atmosfere u društvu i kako se glava policije odnosi prema onome što je dopušteno. Plenkovića se ne smije prozvati. Nekoga tko je bio kritičan i tko je prozvao premijera se zatvori na jedan dan, da nauči, valjda“, kazao je Duhaček.

Da stvar bude gora ili bolja (ovisi s koje strane gledate), sve se događa tek koji mjesec prije nego što će Hrvatska preuzeti predsjedanje Vijećem Europske unije pa će i njihovi predstavnici imati priliku pola godine živjeti u državi u kojoj se završi u zatvoru zbog najobičnije rugalice.

Prije su nepodobne novinare mobilizirali i osuđivali na zatvorske kazne. Sada, evo, sve završi s kaznom od 200 njemačkih maraka. Netko bi rekao da smo napredovali, ali prije će biti da tapkamo na mjestu. Kad već ne smijemo tipkati po Twitteru.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera