Čuvar logora optužen za saučesništvo u 5.230 ubistava

Navedeno je kako je taj čovjek, koji je tada imao 17 ili 18 godina, bio 'mali točak u ubilačkoj mašineriji' (EPA)

Njemačko tužilaštvo je u četvrtak saopćilo kako je nekadašnjeg čuvara u nacističkom koncentracionom logoru optužilo po 5.230 tačaka saučesništva u ubistvu, prenose agencije i lokalni mediji.

Tužilaštvo u Hamburgu je navelo da je 92-ogodišnji osumnjičeni, čije ime nije saopćeno, optužen za pomaganje u “zlom i surovom” ubijanju mahom jevrejskih zatočenika u koncentracionom logoru Stutthof, gdje je radio kao čuvar od augusta 1944. do aprila 1945. godine.

Navedeno je kako je taj čovjek, koji je tada imao 17 ili 18 godina, bio “mali točak u ubilačkoj mašineriji” koja je hiljade ljudi pred kraj Drugog svjetskog rata strijeljala, otrovala ili umorila glađu.

Njemački list Welt je prenio kako je optuženi policiji priznao da je znao za postojanje gasnih komora u Stutthofu i kako je vidio prebacivanje tijela u krematorije.

Pred maloljetničkim sudom

Welt je, također, objavio kako je riječ o muškarcu po imenu Bruno Dey iz Hamburga te pojasnio kako se koncentracijski logor Stutthof nalazio blizu tadašnjeg grada Danzig, odnosno današnjeg grada Gdanjsk u Poljskoj.

Kroz taj logor prošlo je više od 110.000 osoba, od kojih je 65.000 preminulo.

Uprkos svojim godinama, optuženi će biti procesuiran pred maloljetničkim sudom u Hamburgu, jer je imao 17 godina kada je počeo raditi u Stutthofu.

Izvor: Agencije