Čurkin: ISIL od umjetnina zaradi 200 miliona dolara

Gotovo 100.000 kulturnih objekata globalnog značaja su pod kontrolom ISIL-a, navode Rusi (AP)

Grupa Islamska država Irak i Levantu (ISIL) u Siriji i Iraku godišnje zaradi između 150 i 200 miliona dolara od ilegalne trgovine umjetnina, antikviteta i arheološkog blaga, otkrio je ruski ambasador pri Ujedinjenim narodima u pismu objavljenom u četvrtak.

“Gotovo 100.000 kulturnih objekata globalnog značaja, uključujući i 4.500 arheoloških nalazišta, od kojih se devet nalazi na popisu svjetske baštine su pod kontrolom ISIL-a u Siriji i Iraku,” napisao je ambasador Vitalij Čurkin u pismu Vijeću sigurnosti UN-a.

Čurkin navodi kako ISIL od prodaje umjetnina i arheološkog blaga godišnje zaradi između 150 i 200 miliona dolara, dodavši kako se otete starine uglavnom krijumčare preko turske teritorije, prenosi Hina.

Zategnuti odnosi

“Starine dobivaju kolekcionari iz raznih zemalja svijeta, uglavnom putem internetskih aukcija, specijaliziranih internetskih prodavaonica ili eBaya,” kazao jer Čurkin, uz optuživanje Turske da krimjumčarenje ide njenom teritorijom.

Turski dužnosnici nisu bili dostupni za komentar o ruskim navodima, dok su iz eBaya poručili kako provjeravaju navode iz pisma.

“Trenutačno smo u potrazi za tvrdnjama iz ovog pisma. EBay nema nikakvog interesa da se nedopušteni oglasi kulturnih ili historijskih dobara pojavljuju na našim platformama,” poručili su iz eBaya.

Rusko-turski odnosi su zategnuti otkako je Turska oborila ruski avion u blizini sirijske granice u novembru prošle godine.

Izvor: Agencije