Čudni zvuci uoči pada ruskog aviona

Ruski mediji javljaju da su se nekoliko trenutaka uoči pada ruskog aviona u Egiptu čuli neobični zvuci.

Ta vijest uslijedila je nakon što su američki mediji otkrili da su sateliti zabilježili ogroman toplotni val na Sinaju prije nego što se srušio avion Airbus A-321, kada je poginulo svih 224 putnika i članova posade.

“Prije nego što je avion nestao sa radara, zabilježeni su zvuci nekarakteristični za rutinski let”, agencija Interfax je citirala neimenovani sigurnosni izvor u Kairu.

Posada nije poslala poziv u pomoć, kazao je izvor.

“Na osnovu snimaka razgovora, situacija u avionu se promijenila iznenada, zbog čega pilot nije uspio poslati poziv u pomoć”, dodao je izvor.

Analiza crne kutije

Tim istražitelja, sastavljen od stručnjaka iz Egipta, Rusije, Irske i članova kompanije Airbus, posjetio je mjesto nesreće u utorak u pokušaju da se otkrije uzrok smrtonosne nesreće.

Istražitelji su počeli sa analizom dvije crne kutije iz aviona koji se u subotu srušio na Sinajskom poluotoku, a egipatski predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi je poručio da bi istraga mogla potrajati.

S druge strane, američki zvaničnici iznijeli su tvrdnju kako nije moguće da je grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) srušila ruski avion.

“Satelitski snimci ne podupiru teoriju da je raketa pogodila ruski putnički avion koji se tokom vikenda srušio u Egiptu. Nagađanja da je avion srušen raketom nisu potkrijepljena činjenicama”, rekao je neimenovani zvaničnik Vlade SAD-a za televiziju NBC.

Stručnjaci američkih obavještajnih službi vjeruju kako je to mogla da bude eksplozija u avionu – ili rezervoar s gorivom ili bomba. Međutim, nema pokazatelja da je eksploziju mogla izazvati raketa zemlja-zrak.

Putnici – ruski turisti

Islamska država preuzela je odgovornost za rušenje ruskog aviona, no u takvu tvrdnju malo ko vjeruje.

Sisi je tvrdnju egipatskog ogranka ISIL-a da stoji iza obaranja aviona okarakterizirao kao propagandu.

Analiza crnih kutija – od kojih je jedna snimala razgovore u kokpitu, a druga podatke sa leta – mogla bi potrajati nekoliko sedmica ili mjeseci ukoliko su snimci oštećeni, naveli su izvori.

Avion ruske aviokompanije Kogalimavija, na letu od Sharm el-Sheika do Sankt Peterburga, srušio se 23 minute nakon polijetanja, blizu 100 kilometara od Arisha u Sjevernom Sinaju.

Većina putnika bili su ruski turisti.

Iz ruske aviokompanije je saopćeno da se avion, koji je bio u “odličnom tehničkom stanju”, srušio uslijed “vanjskog djelovanja” i da nije bilo nikakve tehničke ili ljudske greške.

Izvor: Agencije