Čuda moderne tehnologije u Las Vegasu

U Las Vegasu se održava najveći Sajam potrošačke elektronike CES, na kojem se predstavlja široki spektar tehnologija – od televizora preko virtualne stvarnosti do električnih automobila i robota. 

Las Vegas je ovih dana središte svjetske potrošačke elektronike. Nakon prošlogodišnjih pametnih i zakrivljenih OLED televizora, na jubilarnom pedesetom CES-u Samsung je predstavio svoj novi adut. 

Riječ je o novoj seriji Quantum LED televizora, koji su u stanju prikazati duboke crne boje i raskošne detalje, bez obzira na to koliko je scena svijetla ili tamna i neovisno od osvjetljenja u prostoriji.

Naprednija umjetna inteligencija

“To znači perfektno iskustvo gledanja televizije u smislu boje, kontrasta i nevjerojatne kvalitete reprodukcije slike, bez obzira na kut gledanja”, objašnjava Joe Stinziano iz Samsung Electronics America.

Roboti su uvijek popularni na CES-u, a ove godine Lego je predstavio jednog kojeg djeca mogu programirati.

“Kada sastavite robota, onda ga možete programirati da radi ono što želite. U biti, sustav koristi jednostavne ‘drag and drop’ komande. Recimo, želimo da se robot pokrene naprijed, pogleda lijevo, pa desno. Nakon što poredate komande, samo pritisnete ‘play’ i gledate kako robot izvršava ono što ste mu zadali”, tumači Christian Munk iz tvrtke Lego.

Predstavljeni su i uređaji koji koriste napredniju umjetnu inteligenciju, poput svjetiljki koje se pale na glasovne komande, opasača koji mjere opseg struka i broje korake te obuće koja samostalno regulira unutarnju temperaturu.

Umjetna inteligencija čini i sastavni dio samoupravljajućih vozila. Koreanski Hyundai predstavio je svoje rješenje, za koje tvrde kako se ne radi o konceptu, već o vozilu koje će uskoro biti spremno za serijsku proizvodnju.

Očekuje se 150.000 posjetitelja

“Trenutačno obavljamo posljednja testiranja. Autonomni Ionik je normalan automobil, a ne znanstveni projekt. Iako trenutačno posjeduje dodatnu opremu, koja inženjerima pomaže da bolje analiziraju automobil, osnova ovog vozila već se nalazi u ostalim Ionik modelima. Tako da, osim samoupravljajuće komponente, ovaj Ionik ima performanse normalnog serijskog automobila”, kaže Mike O'Bien iz Hyundai Motor America.

Na sajmu potrošačke elektronike predstavlja se se 3.800 izlagača, a očekuje se da će CES obići više od 150.000 posjetitelja.

Izvor: Al Jazeera i Agencije