Crveno upozorenje u FBiH

Na zapadu Makedonije palo 25 centimetara snijega, dok je u Bitolju bila obilna kiša (EPA)

Val hladnoće stigao je u države Zapadnog Balkana i dok se u Hrvatskoj zabijelilo, u bh. entitetu Federacija BiH je proglašen crveni alarm zbog najavljenih padavina, na Mavrovu (Makedonija) debljina snježnog pokrivača dostigla je 25 centimetara.

U Bosni i Hercegovini se očekuje pretežno oblačno vrijeme narednim danima, a u Federaciji BiH je izdato crveno upozorenje zbog obilnijih padavina za područje Hercegovine i jugozapadne Bosne. Upozorenje je izdato u trajanju od 22 sata večeras do 21. novembra do 15 sati.

Akumulirana količina padavina koja se prognozira kreće se između 40 i 80 litara po metru kvadratnom, a u Hercegovini lokalno i do 120 litara, saopćeno je iz FHMZ-a.

Padavine se očekuju već danas od večernjih sati i tokom noći na utorak. Snijeg ili susnježica se očekuju na području Krajine i zapadne Bosne i na planinama u centralnim područjima Bosne.

Oprez zbog poledice

Zabijeljelo je i u Hrvatskoj, a snijeg i dalje pada u većini predjela centralne Hrvatske, te u Gorskom kotaru.

Snijega će biti i dalje na planinama, gdje se očekuje formiranje snježnog pokrivača.

U nižim predjelima dominirat će uglavnom kiša poslijepodne. Kiša će se pri dnu lediti i stvarati opasnu poledicu, pa se vozači pozivaju na oprez.

Uz padavine, puše neprijatan vjetar sjevernog pravca, na Jadranu bura, posebno ispod Velebita, koja otežava saobraćaj.

Snijeg i susnježica u dijelovima Hrvatske najavljeni su i za sutra, a od srijede se najavljuje otopljenje sa kišom.

Kiša u Bitolju

Najviše snijega u protekla 24 sata palo je na Mavrovu u Makedoniji, gdje je visina snježnog pokrivača dostigla 25 centimetara.

Velika količina kiše je pala u Bitolju.

U Srbiji će danas biti pretežno oblačno i hladno, ujutro na jugu, a sredinom dana i u ostalim krajevima prestanak padavina, uz kratkotrajno djelimično razvedravanje.

Navečer i tokom noći novo naoblačenje s kišom sa jugozapada, koja će se ponegdje lediti na tlu, te na planinama sa snijegom.

U utorak i srijedu oblačno, vjetrovito i malo toplije vrijeme, mjestimično s kišom, na planinama sa snijegom, koji će u utorak tokom dana preći u kišu.

Izvor: Agencije