Crveno na svjetskim berzama

Svjetski berzovni indeksi ponovno se crvene. Zbog niskih cijena sirovina, pod najvećim pritiskom su naftni i rudarski sektor.

Usporavanje rasta kineske i europske ekonomije, u kombinaciji sa slabom potražnjom za sirovinama i gomilanjem zaliha, rezultiralo je očitom nervozom među globalnim ulagačima.

Tri najvažnija europska berzovna indeksa – londonski, pariški i frankfurtski – i danas su u minusu, čime je nastavljen jučerašnji negativan trend. Slična slika je i na azijskim berzama, najveći minus zabilježio je kineski indeks od čak 2,15 posto.

Jučerašnje trgovanje na Wall Streetu index S&P500 završio je u minusu od 1,4 posto, što je najveći dnevni pad od kraja septembra.

Pritom su najviše pale cijene dionica energetskih kompanija zbog oštrog pada cijena nafte, koje su pod pritiskom visokog tečaja dolara, slabljenja potražnje i prevelike proizvodnje.

Oprez i zbog FED-a

Od početka sedmice, nafta je pojeftinila blizu sedam posto, a cijenu je dodatno pritisnula i objava Međunarodne agencije za energiju da su svjetske zalihe nafte na rekordnim količinama od čak tri milijarde barela.

Tržište je na oprezu i zbog izjava koje stižu iz američke Centralne banke (FED).

„Kao što ste već mogli čuti, vjerujem kako će uskoro biti ispunjeni preduvjeti koje smo postavili za normalizaciju monetarne politike“, kazao je predsjednik FED-a William Dudley.

Drugim riječima, vrlo je izvjesno da će američka Centralna banka u decembru, prvi put od 2006. godine, povećati ključne kamate što bi dodatno moglo gurnuti svjetske berze prema dolje.

Izvor: Al Jazeera