Crveni križ prebacio ranjene Sirijce u Liban

Navodno je vodeći libanski političar Walid Jumblatt iskoristio svoje veze sa Hezbollahom da osigura premještanje ranjenika iz Qusayra (AFP)

Desetine ranjenih Sirijaca iz grada Qusayra, koji su nedavno zauzele snage sirijskog režima, stigli su u Liban na liječenje.

Ambulantna vozila libanskog Crvenog križa u pratnji vozila Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) su u subotu hitno dovezena u bolnicu Chtaura u istočnom Libanu.

Transport su osiguravale jake snage libanske vojske.

Al Jazeeri je rečeno da je 60 sirijskih i libanskih muškaraca predato MKCK-u nakon što su evakuirani iz strateškog graničnog grada, koje je sirijska vojska uz pomoć Hezbollaha ponovo zauzela od pobunjenika u srijedu. Borbe prorežimskih snaga i pobunjenika za Qusayr su trajale dvije sedmice.

Crveni križ je saopćio da su se nadali da će na sigurnost izvući 800 osoba,nakon što su postigli dogovor sa sirijskom Vladom da evakuiraju ranjene civile iz Qusayra.

Samar al-Kadi, glasnogovornica MKCK-a smještenog u Bejrutu, kazala je da MKCK u saradnji sa libanskim Crvenim križem od petka prebacio 37 ranjenika iz Qusayra u libanske bolnice.

Medicinska njega

“MKCK i libanski Crveni križ će nastaviti da osiguravaju da ranjenici koji stignu u Liban dobiju medicinsku njegu koja im je potrebna”, kazala je ona informativnoj agenciji DPA.

Kadi nije specificirala da li se radi o pobunjenicima ili civilima, ali zvaničnik sigurnosti je kazao informativnoj agenciji AFP da se među onim kojim je pružena njega nalaze pobunjenici, od kojih je i deset libanskih sunita koji su prešli u Siriju da se pridruže borbama.

“Otprilike 30 ranjenih boraca se nalaze na liječenju u bolnicama u području Baalbeka”, u istočnom Libanu, kazao je zvaničnik sigurnosti koji je želio ostati anoniman.

On je rekao da su “desetine ranjenih pobunjenika” stigle u Arsal u sjevernom Libanu, gdje čekaju medicinsku njegu.

Volonter Crvenog križa je kazao da je 19 ranjenika na putu ka Chtauri, koji se nalazi 44 kilometara udaljen od prijestolnice Bejruta.

Libanski graničar je rekao da je blizu 300 ranjenih Sirijaca, od kojih je većina u ozbiljnom stanju, stigla u grad Arsaal, na istoku Libana.

Libanski suniti

Drugi zvaničnik sigurnosti u sjevernom Libanu je agenciji AFP rekao da je 10 libanskih sunita iz lučkog grada Tripolija dovezeno na ukazivanje pomoći.

“Očekujemo da ih stigne još”, kazao je zvaničnik.

Državni izvor, koji je tražio da ostane anoniman, saopćio je da je vodeći libanski političar Walid Jumblatt iskoristio svoje veze sa Hezbollahom da osigura premještanje ranjenika iz Qusayra.

Sirijska državna informativna agencija je objavila da je vojska zauzela posljednje utočište opozicije u regiji al-Kussair, u selu Istočni Bweida.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonuje saopćila je da su Vladine snage ušle u Istočnu Bweidu nakon žestokih sukoba sa pobunjenicima.

“Opservatorija je zabrinuta za sudbinu stotina ranjenika u Istočnoj Bweidi”, saopćila je organizacija.

Pobunjenici su navodno koristili Qusayr kao rutu za snabdijevanje iz Libana.

Izvor: Al Jazeera i agencije