‘Crvena linija’ između NATO-a i Rusije

Prvi pokušaj direktnog povezivanja dva vojna vrha od Hladnog rata izazvan je zaoštravanjem odnosa NATO-Rusija (AP)

Sjevernoatlantska alijansa NATO ponovo uvodi direktnu tajnu telefonsku liniju sa ruskim vojnim vrhom, piše njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung, pozivajući se na izvor u Alijansi.

Njemački list tvrdi kako će direktan kontakt sa Moskvom imati glavnokomandujući objedinjenim snagama NATO u Europi i predsjednik vojnog komiteta Alijanse i vjeruje se kako će „crveni telefon“ biti stalno otvoren, mada se ne navodi ko će biti na vezi sa druge strane – u Moskvi, prenijela je agencija Sputnik.

Inicijativu za uspostavljanje kontakta pokrenuo je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier zbog porasta napetosti u svijetu izazvane ukrajinskim konfliktom.

On je predložio da se uspostavi direktna veza dvije komande, kako bi se spriječio direktan sukob u slučaju da dođe do još veće krize.

Karipska kriza iz 1962.

Steinmeier se smatra pristalicom umjerenog odnosa prema Rusiji i poznate su njegove ranije izjave da nije u interesu Europe da se, na duži period, izolira Rusija, kao i njegov govor protiv jačanja sankcija Moskvi u kome je isticao da prije toga treba provjeriti kako se ispunjava Sporazum iz Minska.

Ovo je prvi pokušaj direktnog povezivanja dva vojna vrha od prekida Hladnog rata, a izazvan je dramatičnim zaoštravanjem odnosa između NATO-a i Rusije.

Ovakva direktna linija, ali između tadašnjih rukovodstava SSSR-a i SAD-a, bila je nazvana „crveni telefon“ i bila je uspostavljena i u vreme Karipske krize 1962. godine kada je svijet bio na ivici nuklearnog rata.

Izvor: Agencije