Cruz i Kasich se udružili protiv Trumpa

Sama Trumpova nominacija unazadila bi republkance za čitavu jednu generaciju, saopćeno iz Cruzovog tima (AP)

Rivali favorita za nominaciju Republikanske stranke za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, Ted Cruz i John Kasich, preduzeli su neuobičajen potez i objavili plan da koordiniraju svoje strategije na unutarstranačkim izborima u preostalim saveznim državama, kako bi Trumpu oduzeli delegate potrebne za direktnu nominaciju stranke.

Cruz i Kasich su gotovo istovremeno objavili saopćenja u kojima se navodi da su postigli sporazum bez presedana u američkoj politici, prenijela je agencija AP.

Dogovorom je predviđeno da Kasicheva kampanja da Cruzu “otvoren put u Indiani”, dok će u zamjenu za to Cruzova kampanja “otvoriti put” Kasichu u Oregonu i Novom Meksiku.

“Imenovanje Donalda Trumpa kandidatom Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u novembru bi bila sigurna katastrofa za republikance”, naveo je u saopćenju menadžer Cruzove kampanje.

“Ne samo da bi na predsjedničkim izborima Clinton ili Sanders ”obrisali pod” Trumpom, već bi i sama njegova nominacija unazadila našu stranku za čitavu jednu generaciju”, navedeno je.

‘Čovjek sposoban da ujedini stranku’

Glavni Kasichev menadžer u kampanji John Weaver je dodao: “Naš cilj je da u Clevelandu u julu imamo otvorenu konvenciju i da budemo sigurni da će na njoj kandidatom republikanaca biti proglašen čovjek sposoban da ujedini stranku i pobijedi na izborima u novembru.”

Dogovor Cruza i Kasicha predstavlja veliki obrat kad je riječ o Cruzovoj strategiji, čiji se tim još prošle sedmice oštro protivio ideji koordiniranog napora protiv Trumpa.

Saopćenje dvojice Trumpovih rivala objavljeno je samo 48 sati prije početka unutarstranačkih izbora na sjeveroistoku SAD-a, gdje se očekuje da će kontroverzni američki milijarder povećati svoj već ionako veliki broj delegata.

Izvor: Agencije