Cruyff: Dodjela Zlatne lopte Ronaldu je smiješna

Johan Cruyff: Ko nakon svega može ozbiljno shvaćati FIFA-u i Zlatnu loptu? (Anadolija)

Legendarni holandski nogometaš Johan Cruyff kritizirao je Svjetsko nogometnu asocijaciju zbog odluke da nagrada Zlatna lopta, namijenjena najboljem igraču svijeta u protekloj godini, pripadne Portugalcu Cristianu Ronaldu.

On smatra da nagrada FIFA-e i francuskog magazina France Football mora uključivati i pojedinačna dostignuća i uspjehe koje je igrač ostvario u godini u kojoj konkurira za priznanje.

“Nagradu je dobio Ronaldo koji je na Svjetskom prvenstvu [u Brazilu] bio običan prolaznik. To je apsurdno i smiješno. Ko nakon svega može ozbiljno shvaćati FIFA-u i Zlatnu loptu”, kazao je Cruyff za holandski De Telegraaf.

Slučaj Tonija Kroosa

Bivši igrač Ajaxa, Barcelone, Los Angeles Galaxyja i Feyenoorda smatra kako bi krovna kuća svjetskog nogometa i prestižni magazin France Football morali više cijeniti pojedinačna postignuća i uspjehe u godini u kojoj se donosi nagrada.

“Prošle godine je Toni Kroos bio jedan od ključnih igrača Njemačke na putu do naslova svjetskog prvaka, a osvojio je i mnogo toga s Bayernom. Međutim, nije bio čak niti u užem izboru za nagradu. Zlatnu loptu je trebao osvojiti neko poput njega”, dodao je jedan od najboljih nogometaša svijeta u historiji, koji je prestižnu nagradu dobio tri puta (1971, 1973, 1974).

Na svečanosti u Cirihu 12. januara portugalski reprezentativac i igrač Reala iz Madrida Ronaldo je treći put u karijeri proglašen za svjetskog igrača godine, a konkurenti su mu bili Argentinac Lionel Messi i Nijemac Manuel Neuer.

Izvor: Agencije